Bart van Leeuwen.
Bart van Leeuwen. Privé
Gemeenteraadsverkiezingen

Voorzitter stembureau in Hardinxveld-Giessendam: ‘Stemrecht vind ik iets bijzonders’

13 maart 2022 om 17:00 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Bart van Leeuwen (63) is al vele jaren voorzitter van een stembureau in Hardinxveld-Giessendam. Een taak die hij met liefde en zonder twijfelen op zich neemt. Stemmen is volgens Bart ‘het ultieme recht dat we in Nederland hebben’ en daarom vindt hij het iedere keer weer geweldig om hier op de dag van de verkiezingen, dit keer de gemeenteraadsverkiezingen op en rond 16 maart, zijn steentje aan bij te dragen.

door Eline Lohman

Dit jaar mag Bart twee dagen voorzitter zijn van een stembureau in Hardinxveld: op dinsdag 15 maart en op woensdag 16 maart, aangezien dit jaar op 14,15 en 16 maart mag worden gestemd. Dat doet hij al meer dan tien jaar, vertelt Bart, die gemeenteambtenaar is. ,,Ik ken de gemeente Hardinxveld, omdat ik van 2000 tot 2018 voor de gemeente heb gewerkt. Het leek me toen ik lang geleden voor het eerst gevraagd werd leuk om op een stembureau zitting te nemen en dat is het ook. Stemrecht vind ik een bijzonder iets; stemmen is het ultieme recht dat we in ons land hebben. De dag waarop we mogen stemmen, vind ik dan ook altijd een speciale dag. Mooi om daarbij betrokken te mogen zijn.”

Als voorzitter van een stembureau moet Bart ervoor zorgen dat alles goed verloopt, legt hij uit. ,,Ik ben verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen het stembureau. Ik zie erop toe dat mensen stemmen binnen de regels en let er bijvoorbeeld op dat mensen niet met twee personen in een stemhokje gaan staan. ‘s Avonds met het tellen van de stemmen speel ik een beslissende rol. Als het stembureau sluit, dan moeten de stemmen zo snel mogelijk en zorgvuldig worden geteld en de verdeling per partij moet dan direct telefonisch doorgegeven worden. Daarna moet ik een proces-verbaal opmaken van de verkiezingsuitslag van ons stembureau en dit moet dan naar het gemeentehuis gebracht worden.”

Wanneer Bart gevraagd wordt of het voorzitterschap op een stembureau dynamisch is, is hij even een paar seconden stil. ,,Het wisselt. Ik heb in Hardinxveld geregeld op het stembureau op het gemeentehuis gezeten en dan loopt het de hele dag door met mensen die komen stemmen. Soms zijn er pieken. Het is wel een lange dag. Hoewel ik dit jaar op de woensdag iets later begin omdat het tellen van de stemmen vaak lang duurt. Je bent dan wel tot middernacht bezig. Maar dat heb ik er zeker voor over.”

ALTIJD WEL MEEDOEN Omdat de gemeente inmiddels wel weet wat zij aan Bart heeft, wordt hij steeds weer gevraagd om zitting te nemen op een stembureau in Hardinxveld. Of het nu gaat om de landelijke verkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen, verkiezingen voor Provinciale Staten of om de Europese verkiezingen: Bart zegt geen ‘nee’. In het verleden niet, nu niet en in de toekomst ook niet ,,Daar twijfel ik nooit een seconde over: ik zeg altijd ‘ja’ als ze me ervoor vragen. Ik moet er wel een dag voor vrij nemen van mijn werk, maar dat is voor mij geen probleem.” De 63-jarige is blij dat ze hem elke keer weer vragen, zegt hij. ,,Ik kan het iedereen aanraden om een keer zitting te nemen op het stembureau of stemmen te tellen - er zijn altijd wel mensen hiervoor nodig.”

Het meest bijzondere dat Bart ooit heeft meegemaakt als voorzitter van een stembureau is de hertelling acht jaar geleden: alle stemmen van de verkiezingen in Hardinxveld van toen moesten opnieuw worden geteld. Dat zal hij niet snel vergeten. ,,Er was toen discussie over de uitslag en de dag na de verkiezingen moesten in de sporthal alle stemmen opnieuw worden geteld. Dat was een hele happening! Op mijn stembureau kwam precies dezelfde uitslag. Gelukkig maar. Het zou ook mijn eer te na zijn geweest als die niet klopte. Maar goed, een foutje kan uiteraard zo gemaakt worden, het is en blijft mensenwerk, dat tellen van al die stemmen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie