Politici in debat met de zaal over de vervuiling van Chemours
Politici in debat met de zaal over de vervuiling van Chemours Christenunie

Christenunie pleit voor hardere aanpak Chemours

17 oktober 2023 om 17:18 Politiek Dossier Chemours

SLIEDRECHT Raadsleden, Statenleden en Tweede Kamerleden van de ChristenUnie waren maandagavond eensgezind over een hardere aanpak van Chemours. De informatieavond was georganiseerd door de lokale ChristenUnie-fracties van Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. 

De avond werd voorafgegaan door een bezoek aan de sociale moestuin in Sliedrecht. Daar hoorden politici de verhalen die PFAS met zich meebrengt. Statenlid Steven Datema: ,,Vandaag hoorde ik opnieuw hoe de onzekerheid aan mensen vreet over zaken die heel normaal zouden moeten zijn. Het eten uit je moestuin, zwemmen in open water, borstvoeding geven aan je kind. Door de PFAS-vervuiling is het elke keer de vraag of je er goed aan doet. Niks is meer onschuldig. Dit zijn ook de verhalen die wij door het organiseren van de hoorzitting over Chemours naar de Provinciale Staten hebben gebracht. Voor mij is het klip en klaar. De vervuiling moet stoppen en de troep moet worden opgeruimd.”

VERTROUWEN

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis: ,,Te lang zijn we er vanuit gegaan dat Chemours de gezondheid van omwonenden niet in de waagschaal stelde en dat de overheid daar op toe ziet. Helaas ten onrechte. Het vertrouwen in Chemours en de overheid is in deze regio de Drechtsteden en de Alblasserwaard ernstig beschadigd. Dat is ronduit pijnlijk. Zowel Chemours als de overheid hebben gefaald en er is een loopje genomen met de gezondheid van de omwonenden. Dat vertrouwen is niet van de één op de andere dag hersteld. Wat ik wel kan doen is ervoor knokken dat het belang van het bedrijf niet langer boven het belang van de omwonenden gaat. We moeten het lef hebben om een streep te trekken.’

GRONINGEN

’s Avonds spraken Jan Pieter Verweij, de lokale kandidaat op de ChristenUnielijst, Tweede Kamerleden Pieter Grinwis en Stieneke van der Graaf en Steven Datema, fractievoorzitter van de Provinciale ChristenUniefractie over hun inzet om een einde te maken aan de vervuiling door Chemours en de troep op te laten ruimen. Kamerlid Stieneke van der Graaf legde de link met Groningen: ,,Als lid van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning in Groningen herken ik heel veel in de verhalen van de mensen uit de Chemours-regio. Veiligheid en gezondheid zijn ondergeschikt gemaakt aan economische belangen. Dat raakt me persoonlijk en motiveert me ook. Chemours heeft een zorgplicht en de overheid heeft als eerste taak haar burgers te beschermen. Daar falen ze nu beiden in. Ik zal niet rusten totdat de wetgeving daadwerkelijk de gezondheid en veiligheid van omwonenden voorop zet.”

KORTE LIJNTJES

Uit de bijdragen van Jan Pieter Verweij, Steven Datema en Pieter Grinwis, kwam naar voren hoezeer de lokale, de Provinciale en de landelijke politiek elkaar nodig hebben. Jan Pieter Verweij: ,,ik woon hier en ken de verhalen van fractiegenoten, kerkleden en vrienden. De lijntjes zijn kort met onze Provinciale fractie en Tweede Kamerleden. Dat illustreert heel mooi de samenwerking zoals ik dat binnen de ChristenUnie zie: waar je als raadslid soms met lege handen staat omdat je wetgeving mist, kan je aanhaken bij partijgenoten in Den Haag. En we hebben elkaar nodig op alle niveaus om te zorgen dat de vervuiling stopt, de troep wordt opgeruimd en de veiligheid en gezondheid van onze inwoners voorop staat.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie