Afbeelding
ANP

Toeristenbelasting: slechts een paar euro, toch een last voor campings

4 juli 2021 om 13:30 Recreatie

SLIEDRECHT Hotels en campings klagen al jaren dat de toeristenbelasting maar blijft stijgen. Ook in coronatijden ging het tarief over het hele land gerekend gemiddeld weer omhoog, terwijl veel ondernemers het zwaar hebben.

Marike Rosier van HISWA-RECRON, de branchevereniging voor recreatieondernemers, weet precies waarom campingbazen, hoteliers en iedereen die commercieel onderdak biedt aan toeristen aanhikken tegen de toeristenbelasting. ,,Het is een lastige belasting. Het wisselt, het is grillig en onvoorspelbaar.”  Elke gemeente mag die zelf vaststellen voor iedereen van buiten de gemeente die een overnachting boekt. Gemeenten hebben de vrijheid voor een hotel een andere tarief te rekenen dan voor een camping. Sommige heffen een vast bedrag, andere brengen een percentage van de prijs voor een overnachting in rekening.

De ondernemer heeft dus helemaal niets te zeggen over de hoogte van die belasting, klinkt het in de horeca en de toerismesector. ,,Als een gemeente inkomsten nodig heeft, gooien ze ‘m omhoog. Dat is ook heel makkelijk, want het treft niet de eigen burger”, zegt Rosier.

Toeristenbelasting is grillig en onvoorspelbaar

De toeristenbelasting steeg dit jaar in Nederland met 5,1 procent vergeleken met 2020 blijkt uit cijfers die het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen op een rijtje zette. De gemeente Sliedrecht heft in 2021 geen toeristenbelasting.

Maar hoeveel last hebben hotels, campings en Airbnbs van die belasting? Vorig jaar ging het gemiddeld in Nederland nog om 2,66 per nacht, dit jaar om 2,80 euro. Zijn dat bedragen waar toeristen wakker van liggen? Ronald Haagen van adviesbureau Leisure Consultants, dat onderzoek doet naar recreatie voor onder meer overheden, geeft aan dat juist in de toerismesector de vraag aanzienlijk daalt als de prijs stijgt. En de toeristenbelasting kan zeker op goedkopere plekken als een camping een flink deel van de prijs uitmaken, rekent Marike Rosier voor. ,,Als je met een gezin met twee, drie of vier kinderen naar een camping gaat, dan tikt in een lange zomervakantie 2, 3 euro per nacht per persoon aardig aan.”

Gemeenten kregen gemiste belasting vergoed van het Rijk

Tijdens de pandemie zijn er weinig gemeenten die de toerismesector een handje helpen door de toeristenbelasting te verlagen. Maar dreigende gaten op de begroting hoefden daarvoor geen reden te zijn. De Rijksoverheid compenseerde de gemeenten voor inkomsten die ze misliepen. Een gemeente als Gouda kon dus in coronajaren 2020 en 2021 de toeristentax met een gerust hart op 0 euro zetten, om ondernemers die zware tijden doormaakten tegemoet te komen. Volgend jaar moeten de toerismebedrijven wel weer betalen.

Aan de andere kant zijn er gemeenten die de tax juist invoerden, zoals Schiedam, waar op 1 juli 2020 2,70 euro betaald moest gaan worden aan ‘logiesbelasting’ zoals de gemeente het noemde. De helft van de opbrengst wordt voor van alles en nog wat gebruikt, de rest is voor “het verbeteren van het toeristisch klimaat”, aldus de gemeente. Recreatieondernemers zullen het met lede ogen aanzien, al benadrukt Rosier dat HISWA-RECRON niet tegen de belasting is. De gemeente zou er een mooi fietspad naar de camping mee aan kunnen leggen of bankjes langs het water. ,,Als het maar tegen gunste komt van de ondernemers en de gasten.”

Amsterdam spant de kroon met toeristentax

Om noodlijdende ondernemers een handje te helpen, zette de gemeente Gouda het tarief voor de toeristenbelasting dit en vorig jaar op 0 euro, maar vormde daarmee wel een uitzondering.

165 gemeenten van de 353 waarvan het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen cijfers leverde hielden het tarief van 2020 op 2021 gelijk.

Van de gemeenten die de tarieven dit jaar wel verhoogden, spant Landsmeer de kroon: de gemiddelde stijging van 3,34 euro naar 7,89 per nacht betekent een verhoging van 136,2 procent.

Amsterdam heeft in 2021 de hoogste toeristenbelasting met gemiddeld 10,89 euro per nacht. Daarna volgen zo goed als gelijk twee gemeenten in de buurt van Amsterdam: Ouder-Amstel met 7,90 en Landsmeer met 7,89 euro. Rotterdam zit daar niet ver onder met gemiddeld 7,33 euro per nacht.

De drie gemeenten met de hoogste tarieven liggen alle in Noord-Holland. Met trekpleister Amsterdam is dit ook de provincie die volgens cijfers van het CBS vorig jaar de meeste bezoekers trok: 6,4 miljoen, die bij elkaar 16,4 miljoen overnachtingen boekten. Nummers twee en drie met het aantal gasten zijn de provincies Gelderland en Zuid-Holland.

Nederland telde vorig jaar in totaal 27,3 miljoen toeristen, die bij elkaar 85,4 miljoen keer bleven slapen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie