Het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk 204.
Het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk 204. Richard van Hoek Fotografie
Naar het museum

Leer over snijkopzuigers in het Baggermuseum

1 augustus 2021 om 11:15 Recreatie

SLIEDRECHT De afgelopen anderhalf jaar was een bijzondere tijd. Afstand houden, thuiswerken, mondkapjes en verplichte sluitingen van onder andere bioscopen, dierentuinen en musea. Nu alles weer open is en veel mensen ook weer hun vakantie in Nederland zullen doorbrengen, zetten we de lokale musea op een rijtje. Deze week het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht.

door Marjanne Dijkstra

Het Nationaal Baggermuseum is uniek in de wereld en laat de bezoekers kennismaken met het heden en het verleden van het baggerbedrijf, in de bakermat Sliedrecht. Historische en moderne modellen van baggervaartuigen vormen de kern van de vaste opstelling. Deze worden aangevuld door een fantastische verzameling oude prenten, foto’s en tekeningen. Bovendien zijn er door het museum heen opgebaggerde voorwerpen te vinden, van kanonskogels tot pijpenkoppen. De filmzaal biedt toegang tot een brede collectie films van baggerwerkzaamheden, vanaf de Zuiderzeewerken tot aan Dubai en het Palmeiland. Het museum is sinds 1976 te vinden in het pand aan de Molendijk 204, een voormalige woning van baggerfamilie Volker.

CORONAJAAR Het coronajaar begon voor het Nationaal Baggermuseum eigenlijk heel erg goed, zo vertelt Elke Scheffers van het museum. ,,In de voorjaarsvakantie hadden we veel bezoekers en ook leuke activiteiten voor de kinderen. Ook hadden we goede lezingen en daar zou een vervolg aan worden gegeven, tot we uiteindelijk op slot moesten. Eerst denk je nog dat het tijdelijk is, maar dan blijkt het toch langer te gaan duren dan iedereen had verwacht. We zijn aan promotie gaan doen via de website. We wilden mensen meer vertellen over ons museum door het maken van filmpjes waarin we mensen van het museum interviewen. Daarvoor moesten we wel over een drempel stappen, want het was toch anders dan we gewend waren. En kunnen we die filmpjes technisch gezien wel plaatsen? Het bleek spannend én heel leuk om mensen op die manier aan het woord te laten. Ook hebben we toen onze boeken die we in het museum verkopen online gezet om te gaan verkopen, dat bleek ook een goede zet.”

SAMENWERKING In de vorige zomervakantie ging het Nationaal Baggermuseum een samenwerking aan met Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht. ,,Er was nog steeds niet zo heel veel mogelijk en we vonden het belangrijk om ook in het dorp zichtbaar te zijn. Voor kinderen kon er ook geen echte KNOTS-week worden georganiseerd en we besloten ook iets in de KNOTS-box te doen. In de herfstvakantie hebben we ook nog wel iets kunnen organiseren, maar uiteindelijk gingen we natuurlijk weer op slot. Die periode hebben we gebruikt om met hulp van een gift van stichting De Kaai de Baggerpraktijktuin op te knappen. Ook is Baggertechno in het leven geroepen, de nieuwe mascotte van de Baggerpraktijktuin. We zouden het fijn vinden als Baggertechno, die zich richt op en tot kinderen, ook in het museum terug komt op termijn. Ook zijn we een publieksinformatiesysteem aan het opzetten. Een enorme klus die we in fases uitwerken.”

De medewerkers van het Nationaal Baggermuseum zijn blij dat het museum weer open kan. ,,Je merkt wel dat het nog niet erg druk is. Een keer in de week is de Baggerpraktijktuin open, maar we streven ernaar om die twee keer in de week te kunnen openen. Alles valt en staat echter met vrijwilligers. Op het moment hebben we een mooie expositie van Karla Kaper. Zij maakte aquarellen van haar reis met de waterbus. Alle mooie gezichten van Sliedrecht, Dordrecht, Rotterdam en andere plekken onderweg komen aan bod. Ook komt er later dit jaar nog een tentoonstelling over de Sint Elisabethsvloed. Het is namelijk zeshonderd jaar geleden dat deze vloed de omgeving teisterde. Meer musea houden zich met het onderwerp bezig en ieder museum belicht de Sint Elisabethsvloed op een andere manier. Wij zullen een ode brengen aan het zinkstuk, een voorwerp dat veel wordt gebruik in de baggerindustrie. Het voorwerp is mogelijk gemaakt door de vloed, maar hoe, dat wordt in de tentoonstelling uitgelegd. Maar zo ver is het nog niet. We hopen dat het een leuke en mooie zomer wordt, waarin we veel bezoekers mogen verwelkomen.”

Nationaal Baggermuseum, Molendijk 204, Sliedrecht, 0184 - 41 41 66, www.nationaalbaggermuseum.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Op het moment is er een expositie met aquarellen van Karla Kaper.
Baggertechno heeft zijn intrede gemaakt in het museum.
De aquarellen met Sliedrechts zicht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie