In de kerstvakantie, van 23 december tot 7 januari, is Loevestein een kasteel in sfeervolle kerststemming.
In de kerstvakantie, van 23 december tot 7 januari, is Loevestein een kasteel in sfeervolle kerststemming. Kim Balster

Winter op Slot Loevestein - de museumgidsen vertellen over ‘het mooiste cadeau’

10 december 2023 om 11:03 Recreatie

GORINCHEM December is de maand van verlanglijstjes en cadeautjes. Wat staat er op jouw lijstje? Past het cadeau dat jij het allerliefste wilt in een doos met een strik erom heen? De soldaten die in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) gelegerd zaten op Loevestein hadden maar één wens: thuis bij familie de feestdagen doorbrengen. Maar Fort Loevestein moet verdedigd worden en er wordt geen feestdagenverlof toegekend! Hoe verlopen voor deze soldaten de feestdagen? Deze kerstvakantie vertellen de museumgidsen een hoopvol vakantieverhaal.

In de kerstvakantie, van 23 december tot 7 januari, is Loevestein een kasteel in sfeervolle kerststemming. Overal fonkelende lichtjes, warme chocolademelk en natuurlijk heel veel kerstverhalen. In de geschiedenis van dit stoere kasteel zijn er genoeg bijzondere verhalen te vinden. Deze keer vertellen de museumgidsen over ‘Het mooiste cadeau’. Daarbij worden de keuken en grote zaal van het kasteel ingericht in de tijd van 1900 – 1940. Denk aan recepten, ingrediënten en serviesgoed uit die tijd. Ook zijn er enkele oude foto’s te zien van soldaten die tijdens de eerste wereldoorlog op Loevestein gemobiliseerd waren.

EXTRA ACTIVITEITEN

Naast het vakantieverhaal, is er de speurtocht Help Hugo zoeken en kun je je kerstwens schrijven voor in de grote kerstboom op de binnenplaats. Verder is er regelmatig live kerstmuziek en zijn er rondleidingen. Deze vakantie kun je ook de tentoonstelling “Monddood” bezoeken, dit is inbegrepen bij je toegangskaartje.

MEER DAN EEN KILOMETER KERSTVERLICHTING

Beheerder Tim Schrijver is er druk mee geweest. ,,Meer dan 1000 lampjes hebben we ingedraaid om een kilometer kerstverlichting op te kunnen hangen rondom de vesting. Tel daarbij 500 meter sfeervolle verlichting op die bij de soldatenhuisjes hangt en de 15 kerstbomen en kerstkransen die er zijn en je kunt je wel voorstellen dat het een bijzonder gevoel geeft om deze vakantie Loevestein te bezoeken.”
Dat is helemaal goed te zien tijdens de kaarsverlichte rondleidingen van 28 en 29 december en 4 en 5 januari. ,,Die zijn magisch”, aldus Tim. ,,En als ik je een tip mag geven, het is een origineel cadeau voor onder de boom,” verklapt hij. ,,Verras je geliefde, bedank je ouders of neem je beste vriendin mee tijdens deze onvergetelijke belevenis. Er is een ontvangst met warme chocomel bij een knisperend vuurtje terwijl je toegezongen wordt met live kerstliedjes. Daarna geniet je van een stamppotbuffet en dan word je rondgeleid door het kasteel dat speciaal voor deze avond verlicht wordt met honderden kaarsen.”

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het kerstverhaal op Loevestein wordt verteld van 23 december t/m 7 januari. Het museum is dagelijks open van 10.00 – 17.00 uur, behalve op 1e Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag, dan is het gesloten. Een kaartje koop je online of aan de kassa. Er zijn regelmatig leuke extra’s zoals live muziek en workshops. Check voor je bezoek de website, www.slotloevestein.nl.

Profielfoto Louis van Oort

Louis van Oort

advertentie
advertentie