Afbeelding
ProRail

Komende zondag geen treinen in Gorinchem vanwege tijdelijke versteviging spoordijk

19 februari 2024 om 15:34 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Op het spoor tussen Geldermalsen en Dordrecht rijden komende zondag geen treinen vanwege de reparatie van de scheur in de spoordijk ter hoogte van de Gildenwijk. De aannemer begint donderdag met de reparatie. Het definitieve herstel van de spoordijk duurt nog wel een aantal maanden. 

Zowel donderdag als vrijdag wordt gewerkt tussen 09.00-16.00 uur. Zaterdag 24 februari begint het werk om 22.00 uur in de avond en dat duurt tot maandag 26 februari 5.00 uur in de ochtend. De aannemer start op zondag 25 februari om 1.30 uur met de werkzaamheden om de spoordijk te verstevigen. ze verwijderen bagger uit de sloot en plaatsen zware houten schotten op de bodem van de sloot. Daarop hijsen ze de betonnen stapelbare blokken. Op maandagochtend 26 februari om 5.30 uur zijn alle werkzaamheden klaar.

SNELLERE TREINEN

De aannemer werkt op het spoor. Voor de veiligheid van medewerkers moet de spanning van de bovenleiding afhalen. Hierdoor kunnen er in deze periode geen treinen rijden. Nadat de blokken zijn geplaatst, kan de snelheid van alle treinen niet direct omhoog. Pas na monitoring en als de spoordijk stabiel blijft, mogen de treinen stapje voor stapje alle weer sneller rijden.

Na het tijdelijk verstevigen van de spoordijk, starten ze met het definitieve herstel ervan. De gegevens die ze in het weekend van 25 februari verzamelen, gebruiken ze om te onderzoeken hoe de scheur is ontstaan. Daarna bepaalt Pro Rail hoe ze de spoordijk definitief kunnen verstevigen. Pas als de spoordijk volledig is hersteld, worden de betonnen blokken uit de sloot gehaald. Het definitieve herstel van de spoordijk duurt een aantal maanden.

Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie