De nieuwe treinen voor de MerwedeLingeLijn
De nieuwe treinen voor de MerwedeLingeLijn Pro Rail

Verzoek om de nieuwe treinen op MerwedeLingeLijn een naam te geven

29 maart 2024 om 10:40 Verkeer en vervoer

HARDINXVELD-GIESSENDAM Een bewoner van Hardinxveld-Giessendam heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om de nieuwe treinen van de MerwedeLingeLijn een naam te geven. Liefst een naam van personen die een binding hebben met de diverse gemeenten langs de spoorlijn.

De bewoner is werkzaam bij de fabrikant van de nieuwe treinen, het bedrijf CAF uit Spanje en is intensief betrokken bij het leveringscontract van de treinen aan Qbuzz. Deze vervoerder heeft de concessie voor openbaar vervoer op de lijn enkele jaren geleden overgenomen van Arriva. Dat bedrijf had haar treinen wel voorzien van namen, maar deze verdwenen bij de nieuwe huisstijl van R-net. Najaar 2023 deed Arriva bijvoorbeeld nog een oproep voor namen voor de treinen op de spoorlijn Oldenzaal, Hengelo, Zutphen. 

Briefschrijver vond het jammer dat de namen verdwenen op de treinen. ,,Namen geven namelijk een binding met de lokale bevolking en stimuleren daarmee het gebruik van het openbaar vervoer. Als inwoner van Hardinxveld-Giessendam, en frequent gebruiker van de MLL zou ik de terugkeer van namen op de nieuwe treinen daarom toejuichen. Reizen in je ‘eigen’ trein brengt namelijk nét iets extra’s”, zo schrijft de bewoner aan de gemeente. 

Qbuzz dient zich echter te houden aan de concessievoorwaarden van de provincie. Als daarin het aanbrengen van namen op de treinen niet is voorgeschreven, dan gebeurt het waarschijnlijk niet, zo denkt briefschrijver. Daarom richt hij zich tot de gemeente. Hij verwacht dat als meerdere gemeenten aan de spoorlijn dat verzoek doen, de provincie bereid is concessievoorwaarden aan te passen, zodat de namen op de trein mogelijk worden. Volgens hem kunnen de kosten geen belemmering zijn. 

Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie