Afbeelding
Lex van Steenis

Eerste HDD-boring in Sliedrecht

25 september 2020 om 07:26 Verkeer en vervoer

SLIEDRECHT Donderdagmiddag vond er voor het eerst een HDD-boring plaats in Sliedrecht. Sinds maart 2020 wordt er door HVC en aannemer A. Hak in de Volgelbuurt-Zuid gewerkt aan de aanleg van het warmtenet Sliedrecht.

Nu de werkzaamheden in de Volgelbuurt-Zuid zo goed als afgerond zijn, moest er een oversteek worden gemaakt naar de andere kant van de Thorbeckelaan. Om de warmteleidingen van Volgelbuurt-Zuid naar -Noord aan te leggen, moest de rotonde Thorbeckelaan/ Lijsterweg gepasseerd worden. Dit werd gedaan door middel van een gestuurde HDD-boring van zo’n 175 meter. Deze boring was één van de mijlpalen in het project en was tevens de eerste die in Sliedrecht werd uitgevoerd. De intrek-operatie trok veel bekijks. Passerende buurtbewoners konden een gratis kopje koffie of thee krijgen terwijl zij de operatie van dichtbij meemaakten.

HDD drilling, oftewel Horizontal Directional Drilling, wordt toegepast bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur over langere afstanden. HDD drilling is een techniek om obstakels ondergronds te omzeilen met minimale overlast voor mens en milieu. Op het moment dat de warmteleidingen ondergronds de rotonde Thorbeckelaan/ Lijsterweg passeerde naar Vogelbuurt-Noord, kon het verkeer gewoon gebruik maken van de rotonde. Hierdoor bleef de overlast beperkt.

Het proces van HDD drilling bestaat uit drie fasen. Pilot boring is de eerste fase waarbij een boorkop met holle pijp door de grond wordt gedrukt door een boormachine. Vervolgens wordt er bentoniet door de pijp gepompt. Dit is noodzakelijk om de tunnel te stabiliseren en vrijkomende grond af te voeren. In de boorkop is een plaatsbepalingssysteem bevestigt. Daarmee kan deze worden gestuurd. Fase 2 van de HDD Drilling bestaat uit het ruimen van het boorgat tot de gewenste diameter is bereikt. In fase 3 wordt de mantel- of productbuis aan de ruimer gemonteerd en door de boormachine getrokken. Vervolgens kunnen de leidingen ondergronds worden voortgetrokken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie