Koning Willem-Alexander temidden van het personeel van Holland Shipyards
Koning Willem-Alexander temidden van het personeel van Holland Shipyards Ingrid Bot - Holland Shipyards

Maritieme maakindustrie in Smart Delta Drechtsteden belangrijk voor economie en klimaatdoelen

27 januari 2024 om 10:29 Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Smart Delta Drechtsteden is het derde grootste maritieme cluster van Europa en de grootste maritieme werkregio van Nederland. Koning Willem-Alexander bezocht donderdag 25 januari die maritieme maakindustrie met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en de nieuwe maritieme gezant Kees van der Staai. Zij werdenj geïnformeerd over onderwerpen als innovatie, verduurzaming en human capital. 

In het afsluitende ronde tafel-gesprek werd het belang van de maritieme maakindustrie voor de Nederlandse economie onderstreept. Daarbij toonde de Koning zich zeer geïnteresseerd in de vraag hoe de Nederlandse maritieme sector de concurrentie met het buitenland, zoals China, aankan.  Burgemeester Jan de Vries mocht als vice-voorzitter van Smart Delta Drechtsteden de dag openen. ,,Ik heb de Koning en de minister van Economische Zaken toegelicht hoe sterk onze regio is in de maritieme maakindustrie. Tegelijkertijd is door internationale concurrentie de kwetsbaarheid groot. Daarom zijn we blij met de sectoragenda. Kennis en innovaties zijn nodig om te investeren in duurzaamheid en een sterke concurrentiepositie.”


Wethouder Maarten Burggraaf, regionaal portefeuillehouder Maritieme Zaken, is vereerd met het bezoek van de minister en de Koning: ,,Het hart van de maritieme maakindustrie bevindt zich in Smart Delta Drechtsteden. Dit is dé regio als je binnen de maritieme sector wil innoveren en zaken voor elkaar wil krijgen.” Maarten Jeronimus, CEO van Koedood Marine Group benadrukte het belang van innovatie. ‘’Talent is de motor van onze innovaties. De voorsprong waar we als motor van de maakindustrie aan werken, willen we uitbouwen door samen met onderwijsinstellingen goed geschoolde mensen alle ruimte te geven.”

Directeur Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards Group roemde tijdens het ronde tafel-gesprek met ondernemers uit de regio de samenwerking: ‘,,Wij merken regelmatig hoe goed Smart Delta Drechtsteden bij de maritieme maakindustrie betrokken is.” Smart Delta Drechtsteden, het samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs en overheid in de regio met als doel de brede welvaart in de regio te versterken. Een van de speerpunten van de samenwerking is het ondersteunen en stimuleren van de maritieme maakindustrie, een belangrijke aanjager voor innovatie, de economie en werkgelegenheid in de regio.

Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie