De keuring van de vele ingezonden wijnen is een serieuze aangelegenheid
De keuring van de vele ingezonden wijnen is een serieuze aangelegenheid Stichting Wijninstituut Nederland

Gouden medaille voor wijn van ‘hobbyboeren’ uit de Alblasserwaard

Zakelijk

GOUDRIAAN Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen editie 2020 heeft Chateau du Tets uit Goudriaan een gouden medaille gewonnen. Er zijn 14 gouden medailles uitgereikt, naast 76 zilveren en 126 bronzen. In totaal werden 282 wijnen ingezonden, het hoogste aantal ooit. De Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats; de ingezonden wijnen komen uit zowel Nederland als België. De keuring wordt uitgevoerd door een Duitse instantie, het Deutsche Weinbauamt in Neustadt an der Weinstraße (Rheinland Pfalz).

Vooral rode wijnen vielen dit jaar in de prijzen: 9 van de 14 gouden medailles gingen naar een rode wijn. Zo ook de prijswinnende wijn van Chateau du Test. Het gaat namelijk om de ‘Rondo’, een rode wijn uit 2017, op hout gelegen.

NIET SLECHT Machiel Krielaart (33) reageert opgetogen op de gouden medaille van Chateau du Tets: ,,Niet slecht voor een stel hobbyboeren!” Machiel bestiert het bescheiden wijndomein (zo’n 1500 m2) samen met zijn vader Adrie, die er zo’n 30 jaar geleden mee begon. 

Dit voelt toch wel als een kroon op het werk

,,Als we een goede wijn hebben, sturen we deze in voor de keuring. Vorig jaar wonnen we al zilver, ook met de Rondo. Maar dit goud voelt echt als een unicum. Mijn vader heeft deze hobby - de we overigens professioneel aanpakken - al jaren. Door de jaren heen zijn we dit steeds meer samen gaan doen. Dit voelt toch wel als een kroon op het werk.”

Nederlandse wijnen staan volop in de belangstelling, mede dankzij de goede kwaliteit die keer op keer geconstateerd wordt door liefhebbers, wijnschrijvers en journalisten. De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2020 hoeft dan ook niet te verbazen: de Duitse keurmeesters waren uitermate positief over de ingezonden Nederlandse en Belgische wijnen.

INGEZONDEN WIJNEN De helft van de ingezonden wijnen was geoogst in 2019. Dat jaar kende extreme warmte met temperaturen boven de 40°, droogte, zonnebrand en een nat najaar. Om goede wijnen te maken betekende dit extra aandacht voor de keuze van het oogstmoment en zeer zorgvuldig werken in de kelder. Ook hier laten de keuringsresultaten zien dat de wijngaardeniers en wijnmakers hun vak verstaan.

De ingezonden rode wijnen dit jaar kwamen vooral van de jaargang 2018. Dit jaar kenmerkte zich door extreme droogte, met als gevolg lagere zuurwaarden en hogere suikerpercentages. Ook dit vereiste veel kennis en ervaring van de wijngaardeniers en wijnmakers, die op het juiste moment de juiste beslissing moesten maken. De resultaten laten zien dat ook deze uitdaging met succes is aangegaan.

VERLATE KEURING WEGENS CORONAMAATREGELEN De keuring van de wijnen en presentatie van de uitslag vond dit jaar met enige vertraging plaats vanwege de corona crisis. Een feestelijke uitreiking van de prijzen blijft achterwege, ook in verband met de beperkende maatregelen in het kader van de heersende pandemie. De winnende wijngaardeniers zijn echter wel met een persoonlijk bericht in het zonnetje gezet door de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Meer informatie is te vinden op: wijn.nl

advertentie
advertentie