Als het lichaam ontspant, kan energie weer stromen en daardoor vindt heling plaats.
Als het lichaam ontspant, kan energie weer stromen en daardoor vindt heling plaats. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

‘Ik streef naar een goede samenwerking met de westerse geneeskunde’

Zakelijk

GORINCHEM Oosterse geneeswijzen. De één vindt het zweverig, de ander zweert erbij. Esther Kuling-Rothuis stuitte in 2011 op een opleiding acupunctuur en heeft tien jaar later al honderden mensen geholpen met acupunctuur, Chinese kruiden en reiki. ,,Ik streef naar een goede samenwerking met de westerse geneeskunde.”

Toen haar jongste dochter naar school ging, zocht Esther Kuling-Rothuis naar een nieuwe uitdaging. Die vond ze op een open dag van de academie voor Chinese geneeswijze. ,,Ik stuitte op acupunctuur en dat leek me geweldig. In 2011 startte ik met een jaar westerse medische basiskennis, de daaropvolgende drie jaar leerde ik alles over acupunctuur. In 2015 startte ik, gediplomeerd en wel, mijn eigen praktijk. Datzelfde jaar begon ik aan een tweejarige opleiding voor Chinese kruidengeneeskunde en eind 2018 slaagde ik ook voor een Japanse reiki-opleiding.” De Chinese en Japanse behandelmethodes zijn in de basis hetzelfde. ,,Beide methodes zijn traditionele geneeswijzen en kijken naar de mens in het geheel. Emoties en leefwijze worden ook meegenomen in de behandeling en op basis daarvan wordt gezocht naar de disbalans. Bij acupunctuur worden er naalden geprikt in punten op meridianen, banen in het lichaam waar energie door stroomt. Door een naald te prikken wordt de energie beïnvloed, waardoor de balans in het lichaam zich kan herstellen. Chinese kruiden kunnen ook met de juiste formule het evenwicht in het lichaam herstellen. De Japanse geneesmethode Reiki werkt iets anders; er wordt universele energie doorgegeven via de handen, waarmee het zelfhelend vermogen van de mens positief wordt beïnvloed. Ik hoef daarvoor de klacht niet te weten, de energie gaat er vanzelf naartoe. Als het lichaam ontspant, kan de energie ook weer stromen en daardoor vindt heling plaats. Naast behandelen, probeer ik mensen er ook op te attenderen dat ze meer naar hun lichaam moeten luisteren en ervoor zorgen. Men gaat vaak over grenzen heen en dat vertelt het lichaam echt wel, maar dan moet er wel geluisterd worden.”

Mensen kloppen met heel diverse klachten bij Esther aan. ,,Hooikoorts, een burn-out, migraine, vruchtbaarheidsproblemen en chronische aandoeningen zijn een kleine selectie. Ook bijwerkingen van medicijnen kunnen vaak verholpen worden. Ik word er echt blij van als mensen weer energie krijgen, pijn- en slaapklachten verdwijnen of vrouwen na een behandeling zwanger raken. Je kunt echter niet alle klachten verhelpen waar de westerse geneeskunde ophoudt. Wel kan ik helpen om het lichaam zo goed mogelijk in balans te houden. Veel artsen in Nederland zien de Chinese geneeswijzen nog steeds niet als behandelmethode, terwijl er al meermaals wetenschappelijk is aangetoond dat het echt werkt. Ik zoek graag de samenwerking met de westerse geneeskunde; samen kunnen we meer dan alleen.”

www.tcgpraktijkgorinchem.nl, tcgpraktijk@gmail.com, 06-31785038

advertentie
advertentie