,,Als kinderen van jongs af aan kunnen wennen aan de tandarts en er een leuke tijd hebben, bouwen ze minder snel angst op."
,,Als kinderen van jongs af aan kunnen wennen aan de tandarts en er een leuke tijd hebben, bouwen ze minder snel angst op." De Gebitskliniek
Advertorial

Jippie, naar de tandarts!

30 april 2021 om 14:58 Zakelijk

SLIEDRECHT Kinderen en de tandarts. In veel gevallen is het geen goede combinatie. De Gebitskliniek zorgt dat de allerkleinsten het leuk hebben in de tandartspraktijk. Met poetsfeestjes en -diploma’s zorgen ze ongemerkt dat kinderen de basis leggen voor een gezond en sterk volwassen gebit.

door Suzanne Heikoop

Wanneer moet je kind naar de tandarts? Veel ouders weten het antwoord op die vraag niet precies. Britt Hageraats van De Gebitskliniek verwelkomt kinderen graag als de eerste tandjes doorkomen. ,,Bij De Gebitskliniek vinden we dat er niet vroeg genoeg mee begonnen kan worden. Als de tandjes doorkomen, zien we kinderen graag al in onze stoel. Onze tandartsen kijken of alles netjes doorkomt. Daarnaast begint ook het levenslange proces van gebitsonderhoud. Hoe poets je de tanden het beste en hoe leer je dat je kindje aan? Als de verzorging als kind goed gaat, leg je een sterke basis voor een gezond volwassen gebit.”

De tandartsen van De Gebitskliniek nemen extra veel tijd voor kinderen. ,,Als kinderen van jongs af aan kunnen wennen aan de tandarts en er een leuke tijd hebben, bouwen ze minder snel angst op. Ook daarom zien we ze graag zo vroeg mogelijk. In eerste instantie kunnen ze wennen aan de witte pakken en kunnen we de ouders helpen om de monden zo gezond mogelijk te houden. Veel ouders weten namelijk niet dat een kind maar zeven keer per dag eten of drinken met suikers mag nuttigen. Als je erop gaat letten, zit er opeens bijzonder veel suiker in hele normale dingen. Op een gegeven moment zijn de kinderen oud genoeg om zelf voor hun gebit te zorgen en passen we de begeleiding daarop aan. We leren hen om goed te poetsen en geven ieder kind op een leuke manier de begeleiding die daarvoor nodig is. Zo hebben we poetsfeestjes en -diploma’s, ook laten we met tandplakverklikkers zien op welke punten er nog wat beter gepoetst mag worden en vertellen we leuke feitjes over tanden en onze mond. Bij feestjes horen ook cadeautjes. Als de goede gewoontes zijn aangeleerd, kunnen we de bezoekfrequentie weer wat terugschroeven. De basis voor een gezond gebit is dan gelegd.”

PROFIJT Kinderen starten met het melkgebit, wat ze later wisselen voor het vaste gebit. Britt legt het verder uit: ,,Dat betekent niet dat een melkgebit onbelangrijk is en daarom minder onderhouden hoeft te worden. Het volwassen gebit zit er al onder, dus slecht onderhoud heeft gevolgen voor de rest van je leven. Daarom kunnen de goede gewoontes maar beter zo vroeg mogelijk aangeleerd worden, daar heb je de rest van je leven profijt van. Helaas krijgen we onze vaste tanden maar één keer, daar moeten we zuinig mee zijn.”

Ook op het gebied van orthodontie is De Gebitskliniek er vroeg bij. ,,Sommige correcties kunnen beter vroeg gestart worden, zodat er ruimte is om de rest van het gebit te laten groeien. Rond de leeftijd van acht jaar kunnen de kaken nog iets beter gecorrigeerd worden, zodat langslepende trajecten op een oudere leeftijd veelal voorkomen kunnen worden. Daarom laten we het gebit van kinderen ook screenen door de tandarts voor orthodontie, zodat mogelijke problemen voor de toekomst vroeg herkend worden en ernaar gehandeld kan worden. Als we weten dat er in de toekomst een beugel nodig is, kan de zorgverzekering van de ouders daar ook op aangepast worden. Normale tandheelkundige behandelingen worden tot 18 jaar volledig vergoed vanuit de basisverzekering van de ouders, zonder eigen risico, de beugel valt vaak grotendeels onder de aanvullende verzekering. We proberen hier graag in mee te denken, zodat ook op dat vlak de tandarts geen vervelende partij wordt.”

Kerkbuurt 126 Sliedrecht - 0184 636964, www.degebitskliniek.nl

,,Als de tandjes doorkomen, zien we kinderen graag al in onze stoel."
Bij De Gebitskliniek kunnen de kinderen een poetsdiploma krijgen.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie