Unique steunt initiatief dat transparantie op de arbeidsmarkt bevordert
Unique steunt initiatief dat transparantie op de arbeidsmarkt bevordert Unique

Unique steunt initiatief dat transparantie op de arbeidsmarkt bevordert

Zakelijk Deel je nieuws

Start-up SkillsCV zet potentie van kandidaat centraal 

Niet langer matchen op basis van ervaring, beroep, opleiding en de inschatting van de werkgever, maar aan de hand van een uniform cv en iemands unieke skills. Dan geven de eigenschappen van een kandidaat de doorslag, niet iemands achtergrond of afkomst. Dat is in essentie het uitgangspunt van SkillsCV, een start-up dat streeft naar een transparante arbeidsmarkt, zonder discriminatie en gebaseerd op het zichtbaar maken van iemands potentie. SkillsCV sluit hiermee goed aan op de waarden van Unique, de uitzendorganisatie die al jaren werk maakt van het uitsluiten van discriminatie op de werkvloer. 

“Wij juichen elk initiatief toe dat discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaat. Daarom hebben we SkillsCV meteen omarmd”, zegt Cindy Sonnemans van Unique. “Zo maken we met de ‘Week van het Anonieme cv’ al jaren een vuist tegen selectie op basis van persoonsgegevens als leeftijd, etniciteit of geslacht. Dat is principieel verwerpelijk, maar in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt ook irrationeel: we hebben iedereen hard nodig om de economie draaiende te houden.”

SkillsCV werkt met cv’s in een vaststaande structuur en opmaak. Ook zijn potentieel discriminatoire elementen zoals iemands naam, leeftijd, geslacht, hobby’s, datum waarop een opleiding is gevolgd, of geboorteplaats verwijderd. Pas als er een match is op skills wisselen werkgever en werkzoekende persoonsgegevens met elkaar uit. Gelijke kansen worden ook gecreëerd door alle vacatures, kansen, werkgevers en aanbieders van werk direct zichtbaar te maken, vindt SkillsCV. Zo komt ook de regie over het proces in handen van de kandidaat en ligt die niet meer alleen meer bij de loopbaanprofessional. 

“De werking van SkillsCV kun je het beste met een ritssluiting vergelijken”, zegt Maarten Westerduin, een van de initiatiefnemers van de start-up. Aan de ene kant zetten we alle vacatures van werkgevers en bemiddelaars om in een set skills. Aan de andere kant gebruiken we data om cv’s van kandidaten en opleidingen om te zetten in sets vaardigheden. Daarmee kunnen we persoonlijke cv’s matchen met alle beschikbare openstaande vacatures in Nederland.”

advertentie
advertentie