Pieter Alblas, Wilfred Oosterom, Maarten Stuij en Berrie Tromp.
Pieter Alblas, Wilfred Oosterom, Maarten Stuij en Berrie Tromp. Eline Lohman

WITh: alles draait om passie voor goede doelen

Zakelijk

SLIEDRECHT WITh Accountants is een financiële expert voor non-profitorganisaties en is recent verhuisd naar een eigen pand aan het Stationspark 1260 in Sliedrecht. De medewerkers hebben allemaal een hart voor goede doelen.

door Eline Lohman

WITh is een accountantskantoor dat zich sinds de oprichting in 2008 richt op de non-profitsector: stichtingen, verenigingen en (vermogens)fondsen. Deze partijen krijgen geld van donateurs, zoals particulieren, bedrijven en overheden. Zij moeten daar verantwoording over afleggen. Dan komt WITh in beeld, vertellen Pieter Alblas, Wilfred Oosterom, Berrie Tromp en Maarten Stuij. ,,Wij controleren de verantwoordingen van goede doelen. In het najaar houden we altijd een interim-controle bij de goede doelen waarvoor we werken. Daarbij testen we de procedures, waarbij we onder meer kijken naar hoe de organisatie werkt. Zo kunnen we signaleren of bepaalde zaken niet goed gaan of juist wel goed. In het voorjaar voeren we een eindejaarscontrole uit, waarbij we de jaarrekening van het goede doel cijfermatig controleren. Daarbij geven we ook een accountantsverklaring af, die de goede doelen nodig hebben om aan te tonen dat het geld dat zij binnengekregen hebben, goed terecht komt. Wij controleren organisaties en dat is handig voor de partijen, want er komt heel wat wet- en regelgeving bij kijken. Daarvan blijven wij met plezier op de hoogte.”SECTORSPECIFIEK WITh werkt heel sectorspecifiek, zoals voor goede doelen in ontwikkelingshulp, de cultuursector, gezondheidsfondsen, natuur- en milieuorganisaties, vermogensfondsen, zorg- en welzijnsorganisaties en politieke partijen. De medewerkers hebben hier veel kennis over in huis. Deze specialisatie in goede doelen is de grote kracht van het accountantskantoor, waarmee ze meerwaarde kunnen bieden in de branche, vertellen de heren. Zij hebben eerder allemaal bij accountantskantoren gewerkt die grotendeels voor bedrijven werken met een winstoogmerk, maar kiezen met hun huidige werk stuk voor stuk voor de passie van het helpen van goede doelen. ,,Er worden zoveel mooie dingen gerealiseerd met het geld dat goede doelen binnen krijgen. Het is prachtig om hier aan mee te mogen helpen, dat geeft ons veel voldoening. Het geld komt echt in de maatschappij terecht en als accountant kun je zien waar precies. Wij helpen ideële organisaties om hun droom waar te maken. Die dromen en daden maken ons werk mooi en van waarde. Soms gaan we ook naar bepaalde projectlanden toe om met eigen ogen te zien waar het geld terecht komt. Doordat wij goede doelen helpen, word je betrokken bij een organisatie en dat voelt goed.”

GROTE EN KLEINE DOELEN Het kantoor - met ook een vestiging in Amersfoort - werkt landelijk voor goede doelen, maar ook steeds meer lokaal, zoals in de Drechtsteden. ,,Daar werken we voor wat kleinere stichtingen, bijvoorbeeld door het opstellen van de jaarrekening en het adviseren bij administratieve en fiscale vraagstukken. Daar willen we ons nog meer op gaan richten, op die administratieve dienstverlening, ook wel samenstelafdeling genoemd. We merken dat met name de kleinere goede doelen hier echt behoefte aan hebben. Zij zoeken een stukje ondersteuning en professionalisering van de cijfermatige kant. Goede doelen willen goed doen, maar ze willen het ook goed doen en daar helpen wij bij. Zij zorgen voor de missie, wij ontzorgen de financiën. Ook als het gaat om de toekomst, want we houden als accountantskantoor ook de continuïteit in de gaten voor de goede doelen waar we voor werken. Hoe ziet het er financieel uit voor de toekomst? En hoe zit het met fraudegevoeligheid? In dat laatste heeft een accountant een belangrijke taak. Helaas ingegeven door een aantal bekende schandalen. Goede doelen liggen daardoor onder een vergrootglas en daarom is het des te meer van belang dat wij dit werk doen.” Bijvoorbeeld als het gaat om subsidies. Veel stichtingen krijgen subsidies, maar moeten er wel voor zorgen dat het geld goed terechtkomt. Namelijk daar waar het nodig is. ,,Wij kijken mee of dit geld goed besteed wordt. We bepalen niet welk geld waar terecht komt, dat is aan het goede doel zelf, maar we houden wel in de gaten of het geld in de goede handen komt en ontzorgen organisaties. Daarbij komt geregeld de actualiteit kijken. Momenteel zijn we bijvoorbeeld druk met noodhulpprojecten voor Oekraïne. Verder houden we ons bezig met organisaties die zich richten op onderwerpen als armoede, duurzaamheid en de stikstofcrisis. Indirect zijn wij daar bij betrokken.”

RECENT VERHUISD WITh is als kennispartner betrokken bij allerlei brancheorganisaties en denktanks in de accountancy - is begonnen met haar sectorspecificatie in een kantoor iets verderop, bij een ander bedrijf in. Het accountantskantoor groeide zo uit haar jasje qua aantal medewerkers, dat er recent een verhuizing plaatsvond naar een eigen nieuwbouwpand. Dat is helemaal duurzaam: gasloos en met zonnepanelen. ,,Dat vinden wij belangrijk”, zeggen Pieter, Wilfred, Berrie en Maarten. ,,Het pand zit als een nieuwe jas en geeft ons echt een boost, zodat het nog fijner is om hier te werken. Accountants, assistent-accountants of controleleiders/relatiebeheerders die een baan zoeken, zijn welkom, want we hebben diverse vacatures openstaan. Zowel op de controle- als samenstelafdeling. Bovendien bieden we schoolverlaters, afgestudeerden en stagiaires een leer-werkomgeving. We zoeken mensen die een hart hebben voor goede doelen. Dat hebben wij namelijk allemaal en dat dragen we graag uit. En het werkt bij ons twee kanten op, want we letten goed op de zorgplicht voor medewerkers. Die is namelijk hoog. We zijn een relatief kleine organisatie, waarin je geen nummer bent, maar verzekerd kunt zijn van persoonlijke aandacht en een flinke dosis betrokkenheid. Ook als het gaat om het privéleven.”

Het nieuwe pand aan het Stationspark in Sliedrecht.
advertentie
advertentie