Afbeelding
Harvas Natuursteen

Vijftig jaar Harvas in vogelvlucht

7 februari 2023 om 11:07 Zakelijk

{LEERDAM] Harvas Natuursteen bestaat vijftig jaar. Oprichter de heer Tromp heeft in 1972 Harvas Natuursteen opgericht. De naam van zijn onderneming heeft hij vernoemd naar zijn kleinkinderen Harmen en Vasco. Kees Rietbergen nam samen met zijn toenmalige echtgenote Joke de onderneming in 1974 over van de heer Tromp over. Joke overleed in 1985.

Samen met zijn tweede vrouw Ank heeft hij het bedrijf een enorme boost gegeven en is uitgegroeid naar de grootte van de huidige onderneming. Rietbergen komt uit een echte steenhouwers familie; opa, vader, broer en oom hebben allen dit ambachtelijke beroep uitgeoefend. Ook heeft de Rietbergen de firma Spijker, gevestigd in een woonwijk van Leerdam, overgenomen.

In 1978 moest de steenhouwerij vanwege stofoverlast verdwijnen uit de woonwijk en op 6 oktober 1978 werd het bedrijf geopend aan de Nijverheidstraat 7 te Leerdam. In 1984 is er midden in de Jordaan een verkooppunt gerealiseerd door de overname van steenhouwerij Dippel. In 2003 is deze gesloten in verband met het ver overschrijden van de pensioengerechtigde leeftijd van de heer Dippel. In 1996 werd steenhouwerij Henstra in Boskoop overgenomen, dit is nu een verkooppunt annex showroom. De ambachtelijke steenhouwerij is daar niet meer in gebruik.

In 2002 is het Harvas Natuursteen namen dochter en schoonzoon Marie Louise van Os en Aris Roelofsen de dagelijkse leiding in handen. Zij hebben het oude ambacht in stand weten te houden door de know how van de eerste generatie. Daarnaast hebben zij Harvas Natuursteen in een nieuw en modern jasje gestoken. De oude steenhouwerij is intact gebleven en alle bewerkingen zoals polijsten, zagen, frezen, beletteren, graveren worden door vakbekwame medewerkers uitgevoerd. Zij combineren het bedienen van moderne machines met het uitvoeren van ambachtelijk vakmanschap. Nieuwe medewerkers worden altijd opgeleid door een doorgewinterde leermeester.

Op 28 december 2022 bestond Harvas natuursteen 50 jaar. Van het personeel hebben Aris en Marie Louise een prachtig glazen object aangeboden gekregen; geblazen door meesterglasblazer Marco Lopulalan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie