Mr. Erwin de Vilder en notarisklerk Saskia Combrink  van Notarispraktijk Interwaert.
Mr. Erwin de Vilder en notarisklerk Saskia Combrink van Notarispraktijk Interwaert. Jan Noorlandt

Een kluis voor digitale documenten

27 maart 2023 om 22:14 Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Heb je ook van die mappen op het bureaublad van je computer, met daarin je belangrijkste documenten? Een hypotheekakte, een testament, verzekeringspolissen? Dierbare foto’s? Wachtwoorden? Handig? Zeker. Veilig? Niet per se. Want wat als jou iets overkomt en je nabestaanden kennen de toegangscode tot jouw computer niet? En wat als hackers jouw informatie stelen? Het antwoord: De Nederlandse Notariskluis. Notaris Erwin de Vilder van Notarispraktijk Interwaert uit Hardinxveld-Giessendam legt uit wat dat precies is.

De Nederlandse Notariskluis is de ideale plek om digitale documenten veilig op te bergen, zegt Erwin de Vilder. ,,Elk document wordt digitaal versleuteld, end-to-end encrypted in vaktermen. Dat betekent dat de documenten worden gecodeerd en alleen met een cryptografische sleutel kunnen worden gedecodeerd. De gebruiker van de kluis is de enige die deze sleutel in handen krijgt. Hij of zij kan deze sleutel delen met dierbaren; voor alle anderen is de informatie onleesbaar.”

Dat is een groot verschil met diensten als Dropbox, iCloud en Google Drive. Die werken ook met encryptiesleutels, maar houden deze zelf in handen. ,,Zij hebben toegang tot alle documenten die jij en ik met hen delen”, zegt De Vilder. ,,Bij de Nederlandse Notariskluis is de klant, de sleutelhouder, echt de enige die de informatie kan lezen.”

COMPARTIMENTEN Dat klinkt goed. Bovendien is de Nederlandse Notariskluis handig in gebruik. De sleutelhouder kan documenten in compartimenten opslaan. Foto’s, polissen, wachtwoorden, informatie voor de kinderen. Het bureaublad van je computer nagebouwd, maar dan in een veilige omgeving. ,,En”, vult De Vilder aan, ,,al deze compartimenten kunnen door middel van een speciale encryptiesleutel voor verschillende personen exclusief toegankelijk worden gemaakt. Wie die personen zijn, bepaalt de sleutelhouder. Mocht hij of zij dus plotseling komen te overlijden of anderszins niet meer in staat zijn belangrijke informatie te delen, dan kunnen de gemachtigden via ons kantoor of de notaris die beheerder van de kluis is, alsnog toegang krijgen.” 

De klant is echt de enige die de informatie kan lezen

DIGITAAL KERKHOF Notaris De Vilder haalt een bekend voorbeeld aan van pijnlijke situaties die kunnen ontstaan, als iemand zijn of haar wachtwoorden met niemand deelt. ,,Een platform als Facebook wordt wel het grootste digitale kerkhof ter wereld genoemd. Er staan accounts op van mensen die zijn overleden, maar waarvan niemand het wachtwoord kent. Dan blijft zo’n account eindeloos bestaan en dat kan pijnlijk zijn. De inlogcode en het wachtwoord opbergen in de Nederlandse Notariskluis voorkomt dat.”

EENVOUDIG EN VERTROUWD Voor net geen 50 euro per jaar ben je al verzekerd van een digitale opslagruimte in de Nederlandse Notariskluis. Dat is niet veel geld voor veel (notariële) zekerheid. Ondanks de geavanceerde onderliggende techniek is het openen en beheren van je kluis kinderlijk eenvoudig. Bij Interwaert praten ze je er graag over bij.

Dit artikel wordt u aangeboden door Notarispraktijk Interwaert.
www.nederlandsenotariskluis.nl

Ruud van Slooten

advertentie
advertentie