Mr. Erwin de Vilder en notarisklerk Saskia Combrink van Notarispraktijk Interwaert.
Mr. Erwin de Vilder en notarisklerk Saskia Combrink van Notarispraktijk Interwaert. Jan Noorlandt

Crypto’s veilig in digitale kluis

5 mei 2023 om 16:22 Zakelijk

SLIEDRECHT Belangrijke digitale documenten, je hebt er meer dan je je misschien realiseert. Een hypotheekakte, een testament, verzekeringspolissen, dierbare foto’s, belangrijke wachtwoorden. Je weet ze te vinden in je computer. Maar zijn ze daar veilig? 

Wat als je iets overkomt en jouw nabestaanden kennen de toegangscode tot jouw computer niet? Wat als hackers jouw digitale informatie stelen? Bijvoorbeeld de code tot jouw crypto-account? Dan heb je een groot probleem. De oplossing: de Nederlandse Notariskluis. Bij Notarispraktijk Interwaert weten ze er alles van.

VERSLEUTELDE CRYPTO-CODE

Van alle kwetsbare digitale codes is die van een crypto-account een heel actuele. Stel, je belegt je spaargeld in crypto’s en denkt een mooi bedrag te hebben vergaard voor een onbezorgd pensioen. En dan, op een kwade dag, steelt een hacker die code uit jouw computer. Geld weg, pensioen weg, droom weg. Je wilt er niet aan denken. En dat hoeft ook niet.

De sleutelhouder is echt de enige die de informatie kan lezen

De Nederlandse Notariskluis is dé ideale plek om dit soort digitale documenten veilig op te bergen. Notaris Erwin de Vilder van Interwaert: ,,Elk document in de Nederlandse Notariskluis wordt digitaal versleuteld, end-to-end encrypted in vaktermen. Dat betekent dat de documenten worden gecodeerd en alleen met een cryptografische sleutel kunnen worden gedecodeerd. De gebruiker van de kluis is de enige die deze sleutel in handen krijgt. Hij of zij kan deze sleutel delen met dierbaren; voor alle anderen is de informatie onleesbaar.”

VERSCHIL MET ANDERE DIENSTEN

 Dat is een groot verschil met diensten als Dropbox, iCloud en GoogleDrive. Die werken ook met encryptiesleutels, maar houden deze zelf in handen. ,,Zij hebben toegang tot alle documenten die gebruikers met hen delen”, zegt De Vilder. ,,Bij de Nederlandse Notariskluis is de klant, de sleutelhouder echt de enige die de informatie kan lezen. Dat geeft optimale veiligheid.”

COMPARTIMENTEN 

De Nederlandse Notariskluis is ook nog eens handig in gebruik. De sleutelhouder kan documenten in compartimenten opslaan. Foto’s, polissen, wachtwoorden, informatie voor de kinderen. Het bureaublad van je computer nagebouwd, maar dan in een veilige omgeving. ,,En”, vult De Vilder aan, ,,al deze compartimenten kunnen door middel van een speciale encryptiesleutel voor verschillende personen exclusief toegankelijk worden gemaakt. Wie die personen zijn, bepaalt de sleutelhouder. Mocht hij of zij dus plotseling komen te overlijden of anderszins niet meer in staat zijn belangrijke informatie te delen, dan kunnen gemachtigden via ons kantoor of de notaris die beheerder van de kluis is, alsnog toegang krijgen.” 

VOORDELIG EN EENVOUDIG

 Is deelname aan de Nederlandse Notariskluis duur? Nee, knikt De Vilder. ,,Voor net geen 50 euro per jaar ben je al verzekerd van een digitale opslagruimte. Een mooie deal voor veel (notariële) zekerheid. Ondanks de geavanceerde onderliggende techniek is het openen en beheren van de kluis kinderlijk eenvoudig. Bij Interwaert praten we klanten er graag over bij.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Notarispraktijk Interwaert en De Nederlandse Notariskluis.

Ruud van Slooten

advertentie
advertentie