Afbeelding
Pixabay

Vaccinatiegraad in Sliedrecht laag

Zorg

REGIO Alblasserdam is de Zuid-Hollandse gemeente waar in 2020 de meeste weerstand was tegen het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders weigerden hier vorig jaar het vaakst hun kinderen volledig in te enten tegen infectieziekten als polio en mazelen. Om die reden krijgt de overheid hier mogelijk dit jaar ook te maken met relatief veel coronavaccinatieweigeraars. Dit blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) dat de vaccinatiegraad onder tweejarigen per gemeente in kaart bracht op basis van RIVM-data.


In 2020 had 71,4 procent van de tweejarigen in Alblasserdam al hun inentingen ontvangen. Nergens in Zuid-Holland is dit percentage zo laag. Om goed te beschermen, streeft het WHO naar een regionale vaccinatiegraad van minimaal 80 procent.

Ook in Hardinxveld-Giessendam (76,8 procent), Sliedrecht (81,9 procent) en Molenlanden (84,7 procent) hadden relatief weinig tweejarigen in 2020 al hun inentingen ontvangen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Mede door deze terughoudendheid, zullen ook deze gemeenten mogelijk te maken krijgen met relatief veel inwoners die de coronavaccinatie weigeren. 

In Teylingen waren tweejarigen vorig jaar juist het vaakst volledig gevaccineerd: 97 procent van de kinderen had hier alle inentingen ontvangen. In 2020 was er op landelijk niveau een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Het draagvlak nam in Zuid-Holland het sterkst toe in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 9,1 procent procent meer tweejarige kinderen volledig ingeënt. Ook in Kaag en Braassem (+4 procentpunt) is deze stijging groot.

In Rijswijk nam het animo om tweejarigen te vaccineren juist het sterkst af. 5,6 procent minder ouders beschermden hun kinderen hier tegen infectieziekten ten opzichte van vorig jaar.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.zorgverzekering.org/onderzoek-vaccinatiegraad/

advertentie
advertentie