Afbeelding
Rivas Zorggroep

29 plekken voor versnelde opleiding voor zij-instromers in de ouderenzorg

Zorg

REGIO Na een succesvol eerste jaar zijn met ingang van 1 januari 2022 opnieuw 29 plekken beschikbaar voor zij-instromers in de ouderenzorg in de regio Waardenland. De ervaringen van de eerste deelnemers zijn erg positief. Ook de betrokken zorgorganisaties in de regio Waardenland zijn enthousiast over het initiatief, waarmee de toenemende schaarste op de arbeidsmarkt voor een gedeelte het hoofd wordt geboden. 

In een versnelde opleiding van 18 maanden worden 29 leerlingen in zeven organisaties klaargestoomd voor het vak van verzorgende IG. Ze hebben één dag per week les en werken daarnaast minimaal 20 uur per week in de praktijk. Na afronding van het traject krijgen ze gegarandeerd een baan. De organisaties die meedoen zijn De Merwelanden, Present, het Parkhuis, het Spectrum, PZC Dordrecht, De Lange Wei en Rivas Zorggroep.

De plekken zijn speciaal gecreëerd voor mensen met een afgeronde MBO-3 opleiding en minimaal vijf jaar werkervaring. Werkervaring in de zorg is niet noodzakelijk. Voor dit verkorte opleidingstraject kan iedere gemotiveerde doorzetter die voldoet aan bovenstaande eisen en de zorg een warm hart toedraagt, zich aanmelden.

Stephanie Nesselaar was een van de eerste 28 deelnemers en blikt terug op een mooi jaar. Afgelopen december gooide ze het roer om en solliciteerde ze voor het verkorte zij-instroomtraject van de VVT alliantie Waardenland tot verzorgende IG. Vanaf maart werkt ze zelfstandig in de thuiszorg van Waardeburgh, afdeling De Merwelanden. ,,Iedere dag is anders en ik word voortdurend geprikkeld en getriggerd. In dit werk ben ik gelukkig.”


Miranda Tromp, trajectbegeleider bij Rivas Zorggroep is positief over de eerste groep verzorgenden in opleiding. ,,De groep is heel leergierig en gemotiveerd. Wat opvalt is dat de leerlingen snel zelfstandig taken kunnen oppakken. Dit komt door de specifieke opbouw van de theorielessen. Het lijkt erop dat deze manier van opleiden een grote bijdrage kan leveren in het tekort waar zorginstellingen mee te maken hebben.”


Het succes van het initiatief zit hem volgens Miranda Tromp in het profiel van de deelnemers: ,,Ze hebben relatief veel werk- en levenservaring. Daarnaast krijgen ze veel BPV begeleiding, gegeven door NCOI. Deze is meer dan bij reguliere opleidingen.”

Eva van Croonenburg volgt het verkorte zij-instroomtraject. Zij wordt opgeleid tot verzorgende IG nadat ze jarenlang in de horeca werkte. Over haar huidige werk op een afdeling met dementerende ouderen bij Waerthove in Sliedrecht, vertelt ze: ,,Toen ik hier aankwam werd ik door het team met open armen ontvangen. Ik voelde me meteen thuis. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en kom voldaan terug. Het is echt dankbaar werk, je krijgt zoveel waardering.”

Mensen die interesse hebben in een baan als zij-instromer in de zorg kunnen zich tot 26 september inschrijven via https://www.zorgenwelzijnwerkt.nl/zij-instromers-in-de-zorg. Hier vind je ook meer informatie over het traject. De VVT Alliantie Waardenland houdt bovendien op 15 en 20 september digitale informatiebijeenkomsten.

Afbeelding
advertentie
advertentie