Afbeelding
Archief

Duizenden huisartsen protesteren tegen hoge werkdruk; veel praktijken vandaag gesloten

1 juli 2022 om 12:40 Zorg

DEN HAAG (ANP) Naar verwachting komen er vrijdag duizenden huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners naar de manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Zij protesteren tegen de hoge werkdruk, als gevolg van de vele extra taken die zij erbij hebben gekregen in de afgelopen jaren. Veel praktijken zijn op vrijdagmiddag of de hele dag gesloten.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) voorziet dat er tussen de 5000 en 10.000 mensen naar de manifestatie komen, die duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur. ,,Belangrijk om daar met zo veel mogelijk mensen te staan, zodat zorgminister Ernst Kuipers en alle andere beleidsmakers niet om ons signaal heen kunnen”, aldus de LHV. De vereniging adviseert mensen om met het openbaar vervoer te komen. ,,Door de onvoorspelbare aard van de acties door groepen boeren deze week, is nu niet te zeggen of die vrijdag impact zullen hebben op het verkeer richting Den Haag.”

Volgens de belangenorganisatie is de grens bereikt van wat de huisartsenzorg aankan. De huisartsen willen dat er concrete afspraken gemaakt worden in de zorgakkoorden zodat er de komende jaren daadwerkelijk veranderingen gaan plaatsvinden. Van veel van de eerder gemaakte afspraken om de huisartsenzorg te ontlasten is volgens de LHV tot dusver niets terechtgekomen.

Huisartsen kregen de laatste jaren veel extra taken. Door de wachtlijsten bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg komen patiënten toch weer terecht bij hun huisarts. Daarnaast kwamen er vanuit de overheid en zorgverzekeraars allerlei extra administratieve taken bij.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Profielfoto Louis van Oort

Louis van Oort

advertentie
advertentie