De oude opdracht van Albert de Coster.
De oude opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (104)

3 februari 2023 om 15:43 Activiteiten

SLIEDRECHT Keek u ook op donderdagavond 26 januari naar ‘Per seconde wijzer’? Daar vroegen ze - als een soort kijkersvraag - waar de grootste diamant ‘De Cullinan’ gevonden was. Dat was voor de lezers van mijn rubriek een inkoppertje. Daar had ik die dag in mijn rubriek juist aandacht aan besteed. Dan vraag je je natuurlijk af of ze bij BNN/VARA soms mijn stukjes ook lezen.

door Albert de Coster

Van de dorpsgenoten die op zoek gegaan waren als diamantzoekers hadden er een aantal een extra tip gekregen. Daarin schreef ik aan dat de kapper verderop zijn deuren had gesloten. Nu stikt het in ons dorp van de kapperszaken; je hebt er zomaar 24 gevonden op de site kappers.nl en dan heb ik het nog niet eens over de vele thuiskappers. Dus konden de zoekers hun lol op. Met de gesloten kapperszaak doelde ik op Salon Nicoise aan de Molendijk.

Voor de oudere lezers wil ik nog even vermelden dat daar vroeger kapper Hans Visser zat. Een vriendje van me vertelde me dat hij daar zijn haar liet knippen omdat daar de Leesmap lag. En omdat je altijd lang op je beurt moest wachten kon hij dan stiekem in het pikante blad ‘De Lach’ bladeren. Dus wilde ik daar ook wel eens onder het mes. Ging mijn moeder ineens met me mee en was voor mij het ‘lachen’ vergaan toen ze me het blad ‘Vorsten vandaag’ in mijn handen drukte.

En een paar huizen voor de kapperszaak staat een statig pand op nummer 181. Boven de deur van de woning is de ‘diamant’ uit de zoekopdracht terug te vinden. Het pand werd in vroeger jaren bewoond door de heer Van der Stichel. Hij was het hoofd van de afdeling personeelszaken van Volker. De woning is omstreeks 1850 gebouwd en in 1916 gaf Adriaan Volker opdracht om het te verbouwen. Inmiddels heeft de woning de status van Sliedrechts monument.

Voor dat C. van der Stichel daar zijn intrek nam woonde er aannemer A. van Wijngaarden samen met zijn vrouw E. J. Loriaux. Zo’n bijzondere naam zal toentertijd wel een bijzonderheid langs de dijk geweest zijn. Vermoedelijk kwam deze mevrouw uit België vandaan.

Voor de nieuwe opdracht moet u op zoek naar een plek waar maar liefst 8 brievenbussen aangeven dat in dit pand meerdere woningen zijn gesitueerd. Voor de deur worden de bewoners door een stel Griekse godinnen welkom geheten.

Waar staan deze beeldjes? Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com en u krijgt gegarandeerd antwoord en een bruikbare tip voor de volgende zoekfoto.

De nieuwe opdracht van Albert de Coster.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie