'Overleg met huisartsen nodig over jeugdzorg'

20 september 2018 om 10:15 lokaal

SLIEDRECHT Serviceorganisatie Jeugd (SOJ) moet in overleg treden met huisartsen om het tekort in de regionale jeugdzorg terug te dringen.

Tot die dringende aanbeveling komt de regionale raadswerkgroep jeugdhulp Zuid-Holland-Zuid in een zienswijze aan zeventien gemeenteraden in de regio. Het tekort in de jeugdzorg wordt over 2018 geraamd op 4,7 miljoen euro. Bijna de helft van de gemaakte kosten vloeit voort uit verwijzingen afkomstig van huisartsen. In het voorgestelde overleg moeten zij aangeven hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het beperken van de uitgaven.

De raadswerkgroep zegt het een stap vooruit te vinden dat SOJ statistische gegevens over jeugdzorg beschikbaar heeft gesteld, maar noemt dit nog onvoldoende. De aard van de hulpvraag, onderverdeeld van licht tot zwaar en van enkelvoudig tot meervoudig, moet ook duidelijk gemaakt worden. Ook wil de raadswerkgroep weten uit welke plaatsen en wijken de cliënten komen. Daarnaast zou er meer informatie moeten zijn over wachtlijsten.

Verder zou de SOJ er goed aan doen om 'realistisch' te begroten. Op dit moment is er volgens de raadswerkgroep sprake van een 'wensbegroting zonder onderbouwing'. Als voorbeeld wordt genoemd een voorgenomen besparing op specialistische hulp van 1,4 miljoen euro door vanuit de verschillende gemeenten 211 minder doorverwijzingen te realiseren.

,,Deze wijze van begoten geeft een politiek wenselijk beeld maar kan leiden tot oplopende korte-termijntekorten", aldus de raadswerkgroep. ,,Een realistische begroting voorkomt de herhaaldelijke discussie dat er telkenmale extra middelen bij moeten worden geplust, wat het gevoel heeft dat het ontbreekt aan controle in deze sector."

SOJ ging er te makkelijk van uit dat de raden al in het huidige verkiezingsjaar hun lokale beleidsplannen zouden hebben vastgesteld. Deze denkwijze heeft volgens de raadswerkgroep bijgedragen aan een 'optimistische' begroting. De gezamenlijke raadsleden pleiten verder voor preventieve maatregelen boven specialistische hulp. Bovendien zetten ze hun vraagtekens bij de groei van SOJ van 16 naar 24 fte. ,,Het zou een kleine maar doeltreffende organisatie moeten blijven."

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie