Burgers

28 september 2018 om 10:31 Lokaal/Column

Het nieuwe raadsseizoen is al even bezig en de nieuwe raadsleden mogen zich volop bewijzen. En hoewel er tijdens het zomerreces geen raadsvergaderingen zijn, zitten sommige raadsleden niet zes weken lang stil. Zelf heb ik bijvoorbeeld deelgenomen aan een tweedaagse cursus van ProDemos, waarin (nieuwe) raadsleden wegwijs worden gemaakt in alle regels en instrumenten die binnen de raadszaal van toepassing zijn. En dat zijn er veel!

Hoewel zo'n cursus leerzaam kan zijn en zich goed leent om te 'netwerken' (een woord waar ik overigens de kriebels van krijg), heb ik daar helaas geen vrienden gemaakt.

Twee dagen lang heb ik namelijk zinnen aan moeten horen als 'Ja, want als de burger dat vindt…', 'Je gaat dan met die burger in gesprek' en – mijn persoonlijke favoriet – 'Oog in oog met de burger'.

Bij het woord 'burger' denk ik persoonlijk aan de BBQ, de snackbar of de grote gele M. Maar in dit geval werd dus gedoeld op mede-inwoners. Plaatsgenoten. Buren.

Het woord 'burger' betekent volgens het woordenboek letterlijk 'inwoner'. Ik ben dus zelf ook een burger. Net als elk ander raadslid. Toch vind ik het heel raar om een mede-Sliedrechter zo te noemen. Het voelt een beetje hetzelfde als die mede-werknemer die al haar collega's 'het personeel' noemt (vorig jaar nog meegemaakt en ik heb me kapot geërgerd). Wat ik bedoel te zeggen, is dat het op mij wat denigrerend overkomt. Alsof desbetreffende raadsleden zich beter voelen dan de mensen die zij mogen vertegenwoordigen.

Na in die twee dagen zo'n driehonderdzevenentachtig keer het woord 'burger' te hebben aangehoord, heb ik de rest van de groep gevraagd of ze, als ze tegenover een gesprekspartner staan die een vraag of opmerking heeft, ook zeggen: 'Ja, maar jij als burger…'. Het antwoord was (gelukkig) nee, maar mijn vraag werd me niet in dank afgenomen en werd ontvangen met veel gefluister achter handen en schuine blikken van de andere aanwezigen.

Volgens mij wordt deze term binnen de Sliedrechtse raad sowieso zelden gebruikt, maar voor de zekerheid; kunnen wij, raadsleden van Sliedrecht, bij deze afspreken dat wij onze plaatsgenoten, onze buren, vrienden, collega's en familie geen 'burgers' noemen?

Dan ga ik straks lekker een burger halen bij de grote gele M. Is mijn dochter ook weer blij.

Maria Stam

Raadslid PRO Sliedrecht

Raadspraat

advertentie
advertentie