Afbeelding
import

Fijnstof binnen normwaarden

17 oktober 2018 om 19:35 lokaal

SLIEDRECHT De eerste lokale fijnstofmetingen in Sliedrecht laten nog geen normoverschrijdingen zien. Om hierover robuuste uitspraken te kunnen doen is het wel nodig om een jaar lang metingen te doen, stelt het college van burgemeester en wethouders in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

door André van der Vlerk

De metingen worden sinds juni door TNO/ECN verricht op drie locaties in het baggerdorp: Craijensteijn, Stationsweg en Rivierdijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Verkeer- en Mobiliteitsplan 2017-2040 dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Wens hierachter is om na te gaan of de uitstoot van vervuilende stoffen binnen de perken blijft en in hoeverre verkeer hierin een rol speelt.


De hoeveelheid fijnstof die de afgelopen drie maanden is gemeten, sluit volgens de gemeente voorlopig aan bij het verwachtingspatroon. Dat geldt overigens niet voor de gevonden stikstofdioxideconcentraties. Deze zijn zelfs dermate hoog dat er volgens TNO/ECN een technische oorzaak is. Waarschijnlijk is er een kalibratie van de meetapparatuur nodig.


Voor zowel fijnstof als stikstof geldt dat de gemeten hoeveelheden pieken tijdens het spitsuur. Daaruit zou al een relatie met het autoverkeer blijken. Desondanks wil de gemeente eerst jaarrond meten alvorens definitieve conclusies te kunnen trekken. Binnenkort vinden er zogeheten referentiemetingen en eventuele vervolgacties plaats. Deze maand plaatst Sliedrecht een link op de gemeentelijke website waarmee inwoners en andere belangstellenden de meetresultaten realtime kunnen volgen.


Het RIVM monitort voortdurend de luchtkwaliteit op ruim honderd locaties in Nederland. Op basis hiervan voldoet Sliedrecht op dit gebied al aan de Europese grenswaarden. Het nieuwe onderzoek is nodig om op genoemde plekken de lokale luchtkwaliteit in beeld te brengen.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie