Afbeelding
Suzanne Heikoop | She Fotografie

Kruimelgevallen onder de loep

25 oktober 2018 om 11:48 lokaal

SLIEDRECHT Coalitiepartij PRO Sliedrecht wil weten welke omgevingsvergunningen die sinds 1 januari 2017 zijn verstrekt onder de zogeheten kruimelregeling vallen.

De kruimelregeling staat het het college van b en w toe om omgevingsvergunningen te verlenen, zonder dat de gemeenteraad hierover om advies wordt gevraagd. Onlangs werd de raad over de regeling bijgepraat.

Fractieleider Gerrit Venis van PRO Sliedrecht stelt b en w hierover vragen. Hij refereert hierbij aan het toekomstige rouwcentrum grenzend aan een basisschool aan de Valkweg en de nieuwbouw van het Sliedrechts Museum. Hierbij acteerden b en w zonder tussenkomst van de gemeenteraad. In beide gevallen leidde de vergunning tot commotie in het Baggerdorp. Venis refereert in zijn brief aan b en w ook aan de bouw van een woontoren in Den Helder. In de Noord-Hollandse gemeente viel de vergunningsverlening ook onder de kruimelregeling.

,,De bouw van de woontoren leidde tot een verdubbeling van het woonoppervlak", schrijft de fractieleider. ,,Sommige kruimels kunnen de omvang hebben van een heel brood. Ook in Sliedrecht hebben we zo'n heel-brood-kruimelgeval, namelijk de aanbouw van het Sliedrechts Museum." Venis zoekt naar mogelijkheden om de invloed van de gemeenteraad in zulke gevallen te vergroten. In het overzicht wil hij per 'kruimelgeval' onder andere de hoogte en de oppervlakte weten. Ook wil hij inzicht in de vraag of er bezwaren zijn ingediend of dat omwonenden bijvoorbeeld tegen de bouw hebben geprocedeerd bij Raad van State. Het raadslid pleit voor een zogenoemde voorhangprocedure waarbij mogelijke bedenkingen eerst aan de gemeenteraad worden voorgelegd, zonder dat dit volgens Venis afdoet aan de wettelijke beslissingsbevoegdheid van het college. Hij wil ook horen of, bijvoorbeeld in het geval van het uitvaartcentrum en het Sliedrechts Museum, bedenkingen van inwoners in de besluitvorming zijn meegewogen. PRO Sliedrecht heeft gevraagd om binnen twee weken te antwoorden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie