v.l.n.r.: Rien Visser, Esther Nugter en Arie vd Herik
v.l.n.r.: Rien Visser, Esther Nugter en Arie vd Herik Struikelstenen Sliedrecht

Nieuwe voorzitter Stichting Struikelstenen Sliedrecht neemt onderhoudskistjes voor scholen in ontvangst

27 oktober 2018 om 12:39 lokaal Deel je nieuws

Donderdag 25 oktober verrichtte Rien Visser, de nieuwe voorzitter van Stichting Struikelstenen Sliedrecht, zijn eerste officiële handeling voor de stichting. In de Dijksynagoge nam Visser uit handen van Arie van den Herik en Esther Nugter zeven houten kistjes voor het onderhoud van de struikelstenen in ontvangst.

 
De kistjes zullen door de stichting worden gevuld met producten om de reeds geplaatste Sliedrechtse Struikelstenen te onderhouden. Daarna zullen de kistjes aan Sliedrechtse basisscholen, die het onderhoud van de stenen op zich willen nemen, worden aangeboden. Op deze manier denkt de stichting twee vliegen in één klap te slaan. Allereerst het betrekken van nieuwe generaties bij het project, zodat de verhalen van de mensen voor wie de Struikelstenen gelegd zijn, blijven leven en doorverteld kunnen worden. Daarnaast blijven de stenen door het door de kinderen gepleegde onderhoud netjes en leesbaar.

 

De onderhoudskistjes zijn door Arie van den Herik aangeboden namens Bouwmensen Zuid Holland Zuid, een loket voor 30 opleidingsbedrijven in de bouw. Leerlingen van deze school hebben de kistjes onder leiding van bouwinstructeur René van Hechten vakkundig gemaakt. Vermeldenswaardig hierbij is dat René van Hechten een directe nazaat is van Simon van Hechten die een van de oprichters was van de Sliedrechtse synagoge in 1845. Esther Nugter van het Sliedrechtse bedrijf Engraving Creations brandde er vervolgens belangeloos het logo van de Stichting op.

 

Rien Visser heeft recent het voorzitterstokje overgenomen van Gwen Viset-Talsma, die vanwege privéomstandigheden is teruggetreden. Rien: “Het nadenken over oorlog en vrede verbindt ons. Dit willen we doorgeven aan alle bewoners van Sliedrecht.”

 

Ook in 2019 zullen er in Sliedrecht weer struikelstenen geplaatst worden. De planning hiervoor is de maand oktober. Het gaat dan in totaal om veertien stenen, die ook weer door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig gelegd zullen worden. Demnig startte het project 'Stolpersteine' in 2000.

De kleine herinneringstekens voor de slachtoffers van het Nationaalsocialisme liggen inmiddels door heel Europa. Op 23 oktober 2018 is de 70.000ste steen in Frankfurt geplaatst.

advertentie
advertentie