Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Jongeneel: 'Statushouders geen Sliedrechters'

31 oktober 2018 om 12:41 lokaal

SLIEDRECHT Slydregt.NU heeft zich dinsdagavond de hoon van de gemeenteraad op de hals gehaald door statushouders die in Sliedrecht wonen geen echte Sliedrechters te noemen.

Op een vraag vanuit de raad wie wel tot deze categorie kan worden gerekend, zei Slydregt.NU-fractieleider Mark Jongeneel: ,,Iemand die hier is geboren en die al dertig jaar in Sliedrecht woont bijvoorbeeld."

Die uitspraak was zo'n beetje het dieptepunt van een lange en verhitte discussie over een motie van Slydregt.NU om statushouders niet langer voorrang te verlenen bij het toewijzen van een huurwoning. Vorige week besloten vier andere gemeenten in Nederland om deze voorrangspositie af te schaffen, maar Jongeneels voorstel in het Baggerdorp kreeg geen enkele steun.

Zijn uitspraak leidde tot gelach in de raadszaal. Wat raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) betrof, waren de kansen van Slydregt.NU verkeken: ,,We lachen er allemaal om, maar eigenlijk valt er helemaal niks te lachen. We zeggen dus ook iets over bijvoorbeeld een burgemeester die pas zes jaar in Sliedrecht woont. Kom maar op met de motie, dan brengen we 'm in stemming en zijn we er klaar mee."

De motie van de oppositiepartij leidde tot een verhitte discussie waarbij Jongeneel zich niet uit het veld liet slaan. Hij pleitte voor (tijdelijke) containerwoningen voor statushouders, terwijl de sociale huurwoningen in zijn ogen uitsluitend toebehoren aan de inwoners van Sliedrecht. ,,Nu weten we gelijk hoe democratisch PRO Sliedrecht is – ik laat me niet de les lezen", aldus Jongeneel.


Veel partijen wijten de problematiek eerder aan de woningnood. PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees riep op om gezamenlijk te kijken waar er nog gebouwd kan worden zodat er weer meer sociale huurwoningen vrijkomen voor starters. Een lastige materie, erkende de raad, omdat er geen animo is voor bouwen over het spoor. Wethouder Spek lichtte toe dat de gemeente een huisvestingsplicht houdt. Daar geldt een termijn voor van maximaal tien weken, maar vaak moeten statushouders langer wachten.

VVD-fractievoorzitter Roelant Bijderwieden riep de wethouder op om met cijfermateriaal over de brug te komen. ,,Om hoeveel statushouders en urgente gevallen gaar het? Hoe groot is het probleem, graag meer context."

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie