Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

'Langdurig zieken beïnvloeden hoge verzuimcijfer'

1 november 2018 om 11:39 lokaal

SLIEDRECHT Het relatief hoge ziekteverzuim bij de gemeente Sliedrecht wordt voor een groot deel bepaald door enkele langdurig zieken.

door André van der Vlerk

Dat stelde wethouder Hanny Visser-Schlieker dinsdagavond tijdens de behandeling van de jaarlijkse begroting.

Het verzuimcijfer daalde in het tweede kwartaal naar 8,6 procent, maar ligt nog altijd ruimschoots boven het streefpercentage van zes procent. In het eerste kwartaal tikte het cijfer de tien procent zelfs aan. In 2017 lag het cijfer op of net boven de zes procent. VVD vond ook zes procent getuigen van een matig ambitieniveau. ,,We zouden graag gaan voor vijf procent", zei fractieleider Roelant Bijderwieden. Ook SGP-ChristenUnie voelde de wethouder over de kwestie aan de tand.

In haar antwoord suggereerde de wethouder dat er geen structurele, arbeidsgerelateerde oorzaken aan het hoge ziekteverzuim ten grondslag liggen. Op dit moment kampt de ambtelijke organisatie met vier langdurig zieken. Over de aard hiervan wilde ze om privacyredenen geen nadere mededelingen doen. Wel zegde ze toe om binnenkort een analyse hierover te delen met de gemeenteraad.

Sliedrecht neemt alvast twee maatregelen om het ziekteverzuim de kop in te drukken. Zo komt er een preventief medisch onderzoek en maakt de gemeente geld vrij voor een P&O-medewerker die gaat sturen op verzuimpreventie. In de begroting schrijft de gemeente ook dat de hoge gemiddelde leeftijd van de ambtenaar, 48 jaar, het risico op ziekteverzuim verhoogt.
De wethouder maakte gehakt van de suggestie van SGP-ChristenUnie-fractieleider Nico de Jager dat er een verband zou bestaan tussen het hoge ziekteverzuim en vermeende bezuinigingen op de arbo-dienstverlening. Van bezuinigingen is volgens Visser-Schlieker namelijk geen sprake geweest. Zeven gemeenten waaronder Sliedrecht stapten vorig jaar uit over op een nieuwe aanbieder omdat de voormalige arbo-dienstverlener er niet in slaagde om het ziekteverzuim terug te dringen. De switch naar een andere partij leidde tot een lichte daling van de gemeenschappelijke kosten, aldus de wethouder.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie