CDA: energiezuinige kantoren eerder dan in 2023

6 november 2018 om 11:36 lokaal

SLIEDRECHT CDA spoort het Sliedrechtse college van burgemeester en wethouders aan om binnen de gemeente eerder dan in 2023 werk te maken van energiezuinige kantoren.

In dat jaar moet elk kantoorgebouw dat groter is dan honderd vierkante meter minimaal in het bezit zijn van energielabel C. Voldoet het kantoorpand hier niet aan, dan mag het niet meer als zodanig gebruikt worden. De overheid publiceerde hierover vorige week een bouwbesluit in het Staatsblad.


ALTERNATIEVE LOCATIES In een reeks vragen aan b en w zegt CDA-raadslid Vincent Prins niet tot 2023 te willen wachten. Hij roept op om kantooreigenaren te stimuleren eerder aan de duurzaamheidseis te voldoen en ze hierin te faciliteren. Ook zou de gemeente met ondernemers en pandeigenaren in gesprek moeten gaan over alternatieve locaties, zodra ze niet of slechts moeizaam aan de nieuwe energievoorwaarde kunnen voldoen. Daarnaast moet de gemeente ondernemers en kantooreigenaren over de nieuwe regelgeving informeren, aldus het CDA.

Prins: ,,Op dit moment kan al worden gewerkt aan energiezuinigheid, of aan andere plannen voor kantoren met energielabel D of lager. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat er minder CO2-uitstoot komt. De CDA-fractie wenst dat dit eerder lukt dan in 2023. Deze wens sluit aan op het uitvoeringsprogramma van het college waarin staat dat initiatieven op het gebied van duurzaamheid vanuit inwoners en bedrijven worden gefaciliteerd en gesteund."


UITZONDERINGEN Niet alle gebouwen hoeven in 2023 te beschikken over een C-label. De verplichting is niet van toepassing op monumentale panden en gebouwen waar de kantoorruimte minder dan vijftig procent van de totale oppervlakte inneemt. Ook kantoren die binnen twee jaar worden gesloopt of een andere functie krijgen, vallen buiten de nieuwe regelgeving.

Het CDA verlangt binnen veertien dagen antwoord op haar vragen.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie