Geheugenkabinet in bibliotheek AanZet geopend

7 november 2018 om 09:55 lokaal

SLIEDRECHT Iedereen die meer informatie wenst over alles wat met het geheugen te maken heeft kan vanaf nu in het geheugenkabinet in bibliotheek AanZet terecht. Sliedrecht is een sterk vergrijzende gemeente. Samen met Alzheimer Nederland, de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, Waardeburgh, Rivas wordt gewerkt aan een dementievriendelijke gemeente.

door Jan Wieman

Tijdens het uurtje 'Koffie met..' op dinsdag 6 november opende Jan de Geus van Alzheimer Nederland het geheugenkabinet in de bibliotheek aan de Scheldelaan. ,,Een uitstekende plek om het geheugen te ontwikkelen want je vindt hier boeken voor iedereen van 0 tot 100", zei hij. Maar het geheugenkabinet is veel meer. Je vindt er een collectie boeken waarin geschreven wordt over het geheugen van baby's, het puberbrein wordt uiteengezet, geheugentraining wordt beschreven en gestimuleerd, wat te doen bij vergeetachtigheid, wat is dementie. Ook vragen als wat is het geheugen, hoe houd ik het fit en hoe ga ik om met dementie, worden via de literatuur beantwoord. Daarnaast staan in het kabinet een aantal spellen die het geheugen stimuleren. In de toekomst zal de collectie nog worden uitgebreid met andere materialen. Het is duidelijk dat het geheugenkabinet geraadpleegd kan worden door alle groepen van de bevolking van jong tot oud. Maar dat een speciale groep, de ouderen, en de mensen rondom de mensen die lijden aan dementie of de ziekte van Alzheimer, er extra voordeel van kunnen hebben. Als mensen meer kennis hebben van het geheugen en de werking ervan kunnen zij mogelijk ook meer begrip op brengen voor de mensen met dementie.

Dhr. de Geus stelde de aanwezigen de vraag hoeveel mensen zij dachten dat in Sliedrecht lijden aan dementie. De aantallen die toen genoemd werden waren opvallend laag, de werkelijkheid viel hen tegen: 457 van de ruim 25.000 inwoners hebben ermee te maken, daarvan is 80% thuiswonend. Dit betekent ook dat er een groot beroep wordt gedaan op de mantelzorgers.

De gemeente Sliedrecht kent een groter aantal ouderen dan de gemiddelde Nederlandse gemeente, zij vindt het daarom belangrijk om samen haar partners te werken aan een dementievriendelijke gemeente. Vandaar ook dat zij een financiële bijdrage heeft geleverd aan het geheugenkabinet.

Tijdens de opening van het geheugenkabinet was ook het bedrijf Active Cues aanwezig met de 'Tovertafel'. Zij toonden dat, via een soort beamer op een tafel, een speelveld kan worden gecreëerd waarin bewegende lichtgevende projecties tot leven lijken te komen als men erop reageert. Hierdoor kunnen bewoners van een zorginstelling in de midden- en laatste fase van dementie geactiveerd worden en uit hun apathie gehaald worden. Het was leuk om te zien hoe tijdens de opening oudere en jongere aanwezigen genoten van het actief bezig zijn met elkaar en het plezier dat men had aan de Tovertafel. Een mooie afspiegeling van de functie die een dergelijk apparaat binnen een instelling kan hebben?

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie