De tijd staat stil

9 november 2018 om 10:06 Lokaal/Column

Vorige week is de klok een uur teruggezet. Een goede vriendin en moeder van een prima raadslid hoorde ik lachend zeggen: ,,Nou, hier is dat niet nodig, die klok moet vooruit, want we lopen hier al zon vijftig jaar achter." Tja, positief optimisme in ons dorp lijkt inmiddels helaas 'weg bestuurd' door het college.

Vijftig jaar geleden werd muziek nog hand-gedrumd en had een basgitaar geen vijf maar vier snaren, wat de kwaliteit ten goede kwam. Songteksten waren ook diepzinniger met als beste voorbeeld de oude Cat Stevens met 'Since the moment I could talk, I was ordered to listen'. Maar daar heb ik me - tot spijt van velen, doch niet van mezelf - nooit veel van aangetrokken.

Overigens waren sommige problemen 50 jaar geleden hetzelfde als nu, zoals woningnood. Ook in de zeventiger jaren waren er te weinig huizen, zowel huur als koop en kwaliteit moest je maar helemaal vergeten. Aan tiny houses of nog kleiner was trouwens geen gebrek.

Pas als je er in geslaagd was om woonruimte te vinden, ging - of mocht - je gaan trouwen. En dan nog alleen als de één een meisje en de ander een jongen was, want meer smaken waren niet toegestaan. Dat is gelukkig verbeterd, overigens net zoals trouwen zelf, want van 'hokken' of lekker alleen in een huisje kijkt niemand meer vreemd op.

Niet veranderd is de woningnood zelf, want ook nu is het óf niet beschikbaar óf te duur en in Sliedrecht uiteraard een combinatie van beiden. We zitten al jaren in een overlegsituatie, rapport na rapport verschijnt en verdwijnt in een lade, gelezen of ongelezen, terwijl het college zich liever door de Drechtsteden laat sturen dan zelf te denken en te doen.

Feit blijft, dat het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen 50 jaar geleden een groot probleem was en nu nog steeds, zodat we eigenlijk in Sliedrecht gewoon met onze tijd meegaan. Eén lift in de Kerkbuurt duurt al twee jaar, zodat je kan uitrekenen hoe lang een heel flatgebouw duurt.

Bestuurders, politieke partijen, ga nou eens gewoon snel allemaal bij 'mekaor' zitten, neem een kaart van Sliedrecht, markeer waar je kan bouwen en neem goede beslissingen om dit snel op te lossen, voor nu en voor de komende 50 jaar.

Joop Keesmaat

Echt Slydregts

advertentie
advertentie