Afbeelding
m-eye-graphics

Wethouder door het stof over bootjeshelling

14 november 2018 om 09:46 lokaal

SLIEDRECHT Sliedrecht neemt intern maatregelen om een nieuwe zeperd als het afblazen van de al aangeschafte bootjeshelling in de toekomst te voorkomen.

Zo zijn er twee extra controlemomenten toegevoegd om collegevoorstellen in de toekomst te toetsen op rechtmatigheid en financiële haalbaarheid. Verder zijn budgethouders erop gewezen dat er pas een opdracht mag worden verstrekt als daarvoor geld beschikbaar is. De derde maatregel bestaat uit trainingen 'politieke sensitiviteit' aan medewerkers van het ambtelijk apparaat. De maatregelen werden dinsdagavond aangekondigd door wethouder Hanny Visser-Schlieker in antwoord op een spervuur van kritische vragen vanuit de Sliedrechtse politiek.

Die kraakte de handelwijze van het college dat in de zomer van 2016, zonder tussenkomst van de raad, een bedrag van intussen zo'n 70.000 euro uitgaf voor plannenmakerij en de aanschaf van een bootjeshelling. Visser-Schlieker maakte ook destijds deel uit van het college van b en w. Partijen die betrokken waren bij de komst van een bootjeshelling in de Sliedrechtse haven leken in eerste instantie akkoord. Om tegemoet te treden aan de 'brede wens' van de Sliedrechtse samenleving leek het het college vervolgens een goed idee om de bootjeshelling snel aan te schaffen, zodat deze er al in het voorjaar van 2017 zou liggen. Vrij snel na het besluit in augustus 2016 kwamen er brieven binnen van de advocaten van de nabijgelegen firma's Van Vliet en Snel.

De kritiek op de portefeuillehouder was niet mals. PRO Sliedrecht, de partij van de wethouder, noemde het 'oerdom' om 70.000 euro uit te geven zonder bemoeienis van de raad. CDA sprak van een 'enorme erfenis' van de vorige coalitie. Het dossier zorgde voor 'enige schaamte' bij SGP. D66 oordeelde dat niet alleen het college schuldig is, ook de gemeenteraad heeft zitten slapen. Slydregt.NU meende dat omwonenden zijn gepasseerd. Uit eigen onderzoek zou in de buurt onvoldoende draagvlak voor de voorziening zijn.

Enkele partijen deden de suggestie van de hand om, in afwachting van betere tijden, de bootjeshelling op de gemeentewerf op te slaan. De wethouder vond dat geen goed idee: ,,We zijn al sinds 2002 aan het zoeken. Echte bottleneck is dat we niet onvoldoende ligplaatsen konden compenseren als we de bootjeshelling hadden aangelegd zoals we dat wilden."

De raad besluit op 27 november of de stekker definitief uit de bootjeshelling wordt getrokken.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie