Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Gesleuteld aan feestdagenopening

14 november 2018 om 14:16 lokaal

RECTIFICATIE


SLIEDRECHT Winkelbedrijven ten noorden van de A15 mogen voortaan ook open op feestdagen, mits deze dagen niet op een zondag vallen. Ook supermarkten in Sliedrecht mogen vaker op een feestdag open, behalve op zondag.

door André van der Vlerk

Dat is de bedoeling van een wijziging op de in 1999 vastgestelde Verordening Winkeltijden Sliedrecht waarover de gemeenteraad zich deze week boog. Het voorstel heeft alleen betrekking op de bedrijventerreinen gelegen boven de A15 (Nijverwaard en Noord-Oost Kwadrant) en de supermarkten binnen de gehele gemeente Sliedrecht.

Voor de winkelbedrijven ten noorden van de A15 gold dat ze maximaal op twaalf door het college aan te wijzen zondagen geopend mochten zijn. Dit maximum wordt met de wijzigingsverordening losgelaten. De winkels mogen nu ook open op Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, en Eerste en Tweede Kerstdag, mits deze feestdagen niet op een zondag vallen. Supermarkten met een minimale oppervlakte van 500 vierkante meter krijgen desgewenst een ontheffing om op elke feestdag de deuren te openen van 12.00 tot 17.00 uur. Ook zij blijven op zondag dicht.

Sliedrecht stelde al in het coalitieakkoord van afgelopen voorjaar een verruiming van de winkeltijden in het vooruitzicht. In Nederland kunnen gemeenten sinds de aanpassing van de Winkeltijdenwet in 2013 zelf bepalen of, onder welke voorwaarden en op hoeveel zon- en feestdagen winkels in de gemeente open mogen zijn.

Een aantal winkeliers wil beter kunnen concurreren met collega's in de regio; in Papendrecht en Dordrecht is voor winkels al een zon- en feestdagenregeling van kracht. Ook wordt voldaan aan de wens van supermarktmanagers om hun winkel op feestdagen naar eigen inzicht open te stellen. Volgens b en w is ook een deel van de Sliedrechters blij met de verruiming; op zon- en feestdagen zijn zij veelal aangewezen op winkels in omliggende plaatsen.

Het college van b en w geeft als kanttekening aan dat winkeliers mogelijk druk ervaren. Er bestaat geen verplichting om op feestdagen mee te doen, maar toch kan er vrees zijn om klanten te verliezen als ze ervoor kiezen om dicht te blijven.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie