Afbeelding
Suzanne Heikoop | She Fotografie

Integriteitsonderzoek vooraf melden

21 november 2018 om 14:14 lokaal

SLIEDRECHT Politieke ambtsdragers zoals wethouders die onderwerp worden van een integriteitsonderzoek, worden in de toekomst hier ten minste twee dagen van tevoren van op de hoogte gesteld.

door André van der Vlerk

Die toezegging deed eerder deze maand burgemeester Bram van Hemmen na vragen van coalitiepartij PRO Sliedrecht over het 'Protocol vermoeden integriteitsschending politieke ambtsdragers gemeente Sliedrecht 2018'.

De burgemeester voegde hier wel aan toe dat deze mogelijkheid eerst juridisch op haalbaarheid moet worden getoetst. Ambtsdragers wiens integriteit wordt onderzocht krijgen behalve een schrijven ook een mondelinge toelichting. Dit staat niet opgenomen in het protocol, maar is een kwestie van goed fatsoen, aldus Van Hemmen. ,,Het lijkt me niet meer dan normaal dan dat er ook een mondelinge mededeling bij komt."

PRO Sliedrecht was in de opiniërende raadsvergadering de meest kritische partij in deze kwestie. Fractievoorzitter Peter de Borst wilde ook weten waarom in 2016 opgestelde gedragsregels nu pas leiden tot een protocol. Volgens Van Hemmen heeft dit te maken met de tijdsdruk bij de raadsgriffie en de tussenkomst van lokale verkiezingen. De vertraging heeft als voordeel dat er nu een 'stevig' en 'praktijkgetoetst' protocol ligt waarvan landelijke integriteitsautoriteiten aan de basis liggen. PRO Sliedrecht vroeg zich verder af waarom er in het stuk wordt gesproken over 'voormalige wethouders' en niet over de burgemeester en raadsleden. Van Hemmen schaarde deze vraag onder de noemer 'technisch' en wil dit laten uitzoeken.

GEHEIMHOUDING Oppositiepartij Slydregt.NU constateerde dat geheimhouding van politieke stukken met voeten wordt getreden doordat deze worden gelekt naar de media. Stukken die onder embargo staan, komen niet zelden binnen een uur op de website van de plaatselijke pers, zei fractieleider Mark Jongeneel. ,,Dit kan niet, dit is een schande, dit is (zelfs) strafbaar, stop ermee", riep hij op. Van Hemmen ging hier niet op in.

Het protocol wordt deze week door de gemeenteraad vastgesteld.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie