Brieven schrijven voor Amnesty

10 december 2018 om 07:23 lokaal

SLIEDRECHT Amnesty International Amnesty's Write for Rights op honderden locaties in het land Na de zeer succesvolle Schrijfmarathon afgelopen jaar, gaat Nederland opnieuw massaal brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Sliedrecht wordt op donderdag 13 december geschreven. In Bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan 1 worden om 14.00 uur de deuren geopend en wordt tot 20.00 uur doorgeschreven.

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, of die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 173.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden er circa 5 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms'jes en WhatsApp'jes verstuurd. Hoe groter de vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.

Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. Alle brieven die worden geschreven vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de kaarten aan activisten die onder druk staan zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor hen opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden.

Mahadine uit Tsjaad, die na de Write for Rights-actie in 2017 vrij kwam, liet ons weten: ,,Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie." Mahadine werd in 2016 opgepakt nadat hij de regering van Tsjaad had bekritiseerd. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen maar kwam uiteindelijk vrij.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie