Het boek sluit voor Boekhandel De Waard

21 januari 2019 om 13:21 lokaal

SLIEDRECHT Zaterdag 30 maart sluit Boekhandel De Waard om 17.00 uur voorgoed de deuren. Na meer dan 100 jaar een prominente plek op de Kerkbuurt te hebben ingenomen zetten de huidige firmanten Gijs en Ad de Waard een punt achter de activiteiten van hun levenswerk.

Gebrek aan opvolging en de leeftijd van beiden hebben tot deze beslissing geleid.

In 1911 begon opa Arie Gijsbert met 'een pakje schriften en een doosje potloden' zijn bedrijfje op de plek waar nu Sjeun Optiek is gevestigd. Van huis uit zelf typograaf verrichtte hij zijn werkzaamheden in de drukkerij en zijn vrouw nam de boekhandel voor haar rekening. Een hele stap voor die tijd en zeker op hun leeftijd, beiden waren nog maar 21. In 1925 streek het gezin, inmiddels met 3 kinderen uitgebreid, neer op de huidige plaats, een woonhuis met een bedrijfsruimte (voorheen een slagerij).

In de loop der jaren is veel verbouwd aan de panden, die in 1979 werden samengetrokken tot de huidige boekwinkel en drukkerijruimte. De drukkerij is overigens, na een splitsing in 2012, verplaatst naar Houten en wordt geleid door Annemieke en Berry Faro, dochter en schoonzoon van Ad de Waard.

Gezien de geschiedenis kan wel worden gesproken van het einde van een tijdperk. Heel veel Sliedrechters en klanten uit de wijde omgeving hebben regelmatig de gang naar de boekhandel gemaakt, voor een boek, een krant, een tijdschrift, een wenskaart, schrijfgerei, kantoorartikelen, enz. Gijs de Waard en zijn vrouw Pleunie stonden daar, samen met de medewerksters Nel, Miranda, Vinessa en Lies (evenals hun vele voorgangsters) jarenlang voor de klanten klaar. Niet alleen voor de verkoop, maar veelal ook met een luisterend oor.

Vanaf 1 februari zal een uitverkoopperiode starten, waarbij veel artikelen met (soms flinke) korting verkrijgbaar zijn. Klanten wordt aangeraden de publicaties daarover in de gaten te houden en regelmatig nog een bezoekje aan de zaak op de Kerkbuurt 48-50 te brengen.

Op dit moment lopen nog onderhandelingen met de Retail Development Company voor een overname en voortzetting van de boekhandelsactiviteiten onder de franchiseformule The Read Shop. Belangstellende franchisenemers kunnen zich melden via www.rdcgroup.nl/readshop.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie