Raad van State bekijkt wegverbreding A15 bij Sliedrecht

21 februari 2019 om 15:54 lokaal

DEN HAAG De geplande wegverbreding van de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht wordt mogelijk vertraagd na bezwaren van een inwoner van Sliedrecht. Hij bestreed vandaag het zogeheten tracébesluit waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de wegverbreding heeft geregeld.

Bij de Raad bleek dat het ministerie een uiterst warrig en gecompliceerd geluidsonderzoek heeft gedaan. Het regende daarom verwijten van de Raad in de richting van de vertegenwoordigers van het ministerie. ,,Het onderzoek is een enorme puzzel en dat geeft de burger die dit moet kunnen inzien weinig vertrouwen in de overheid. Dit verdient geen schoonheidsprijs." Daarbij toonde de Raad zich nog van zijn vriendelijke kant.

De bezwaarmaker, die woont aan de Weresteijn in Sliedrecht-West, is toevallig wel geluidsdeskundige. En hij had desondanks ook de grootste moeite om in het geluidsonderzoek alle puzzelstukjes goed te leggen. Toch ontbreken er nog veel, constateerde ook de Raad. Volgens de bezwaarmaker is welbewust gegoocheld met cijfers.

De vraag is nu of dit gebrek zo zwaar weegt dat de Raad het ministerie opnieuw aan het werk gaat zetten. De woordvoerders van het ministerie erkenden wel dat het onderzoek gecompliceerd is, maar de uitkomsten laten zien dat de wegverbreding niet zorgt voor onaanvaardbaar lawaai van toenemend verkeer. Het lawaai blijft vlak onder de geluidsplafonds, de bovengrenzen die in dit geval gelden.

Maar volgens de bezwaarmaker is dat nog maar de vraag. Het toekomstige lawaai van meer verkeer op de weg is berekend op punten die vlak achter het huidige geluidsscherm liggen. De woningen aan de Weresteijn liggen iets verder weg. De ervaring is dat vlak achter geluidsschermen het lawaai minder is dan iets verder daar van af. En voor de woningen iets verder weg is geen onderzoek gedaan.

Het is dus twijfelachtig of bij die woningen wel aan de geluidsplafonds wordt voldaan, constateert de bezwaarmaker. Komt het lawaai wel boven de plafonds uit, dan zijn maatregelen nodig om dit terug te dringen. Bijvoorbeeld extra isolatie aan de woningen of extra stil asfalt.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

advertentie
advertentie