Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

'Dubben over de warmtepomp'

29 mei 2019 om 21:31 Lokaal/Column

Samen met een vriendin die onlangs een huis in de Vogelbuurt heeft gekocht, ben ik op 20 mei naar de inloopbijeenkomst 'van gas los' in Sliedrecht-oost geweest. Zij is onder de indruk van het 'van gas los' project in Sliedrecht. Bovendien vindt ze de afhankelijkheid van Russisch gas toch al geen fijn idee. Ze wil graag haar oude cv-ketel vervangen, maar het project mag uiteindelijk niet veel meer kosten dan wat ze op de oude manier (met een gasketel) kwijt is. Daarom deden we samen verkenning bij Het Regionaal Energieloket, een organisatie die samenwerkt met onder andere de gemeente Sliedrecht.

Mijn vriendin vroeg of een warmtepomp een duurzame keuze zou zijn en liet uitzoeken wat het haar zou kosten. Ze kwamen uit op ruim 30.000 euro. Bij het uitspreken van dat bedrag keek zij opeens heel bezorgd. "Hoe kun je dat ooit terugverdienen met lagere energiekosten?" Toen het stemmetje in haar hoofd zei 'niet doen', kreeg ze visioenen van een koud huis zonder gas. Dus bleef het idee van een warmtepomp knagen. Onderweg naar huis namen we de opties met een warmtepomp verder door. Ze vertelde mij dat verduurzaming geen 'rocket science' is of een lastige kostenpost, maar dat we het moeten zien als een veilige investering met een prima rendement, voor mens én milieu.

In het debat rondom de energietransitie staan twee groepen bijna lijnrecht tegenover elkaar. Aan de ene kant degenen die het omarmen, zonnepanelen plaatsen, een warmtepomp installeren en aan de andere kant de mensen die het weggegooid geld vinden en niet willen dat je aan hun gehaktbal komt. Een meerderheid staat open voor verduurzaming, maar de twee 'g's' houden het tegen: gedoe en geld. De meeste bewoners die naar de bijeenkomt kwamen vroegen waar en hoe begin je aan zoiets en wat kost het? Ze willen best een bijdrage leveren, maar zijn bezorgd over wat het allemaal met zich meebrengt.

Zou het geen mooi streven zijn als de politiek met slimme oplossingen zou komen waardoor de consument geen ingewikkelde keuzes moet maken of extra investeringen hoeft te doen. Daarmee is dan ook direct het politiek gevoelige onderwerp 'draagvlak' opgelost.

Glawish Safai Pour

PRO Sliedrecht

Raadspraat

advertentie
advertentie