Afbeelding
ASVZ

Delegatie Orastie bezoekt ASVZ

1 juni 2019 om 08:36 lokaal

SLIEDRECHT Een delegatie van 23 personen vanuit zusterstad Orastie bracht van 7 tot en met 11 mei een bezoek aan Sliedrecht. De delegatie bestond uit 15 studenten en 8 volwassenen. De volwassenen waren vooral docenten, maar ook een dokter en een ouder van een kind met een beperking. Het doel van het bezoek was te laten zien hoe je kunt omgaan met mensen met een beperking en hoe aan deze mensen een zo normaal mogelijk leven kan worden geboden. De studenten en de volwassenen waren na afloop diep onder de indruk van wat ze gezien hebben.

In mei 2018 bracht een delegatie uit Orastie een bezoek aan haar zusterstad Sliedrecht in het kader van het 15-jarig bestaan van de stedenband. Een bezoek aan ASVZ, locatie Merwebolder was onderdeel van het programma. Men was onder de indruk van de wijze waarop ASVZ mensen met een verstandelijke beperking begeleidt. In oktober 2018 heeft het bestuur van de stichting Stedenband een bezoek aan Orastie gebracht, waar hen is gevraagd wat er in Orastie voor mensen met een beperking gedaan kan worden. In maart 2019 bracht het bestuur van de Stedenband wederom een bezoek aan Orastie, samen met deskundigen van ASVZ, om te onderzoeken wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Tijdens dit bezoek zijn 13 huisbezoeken gedaan bij gezinnen met een kind met een beperking.

Een logische vervolgstap was een bezoek aan ASVZ in Sliedrecht. Tijdens dit bezoek kreeg de delegatie uit Orastie in kleine groepjes een rondleiding over het terrein van de locatie Merwebolder van ASVZ en werd een presentatie gegeven over het behandelmodel Triple-C. Op de tweede dag gingen de studenten in tweetallen met een begeleider van ASVZ ervaringen opdoen bij diverse groepen.

Een deel van de volwassenen ging met een autismecoach op bezoek bij onder andere een activiteitencentrum van ASVZ in Rotterdam. Een ouder van een kind met autisme merkte hierover op: ,,Ik hoop dat er een dag zal komen, dat er in Roemenië hetzelfde is."

De docenten brachten een bezoek aan De Akker/De Rank, een school voor speciaal onderwijs in Sliedrecht. Het bezoek aan De Akker/De Rank maakte veel indruk op de docenten die deze locatie bezochten. Hierbij viel de persoonlijke aandacht en het werken met pictogrammen op.

Het bestuur van de Stedenband heeft aan de studenten gevraagd naar hun ervaringen op de Merwebolder. Een meisje zei: ,,Ik heb geleerd om mensen met andere ogen te zien."

De studenten waren onder de indruk van de betrokkenheid en het enthousiasme van de begeleiders van de cliënten. Enkele reacties van studenten waren: 'De begeleider stond heel open voor de mensen. De mensen waren erg blij', 'De begeleiders geven berichten met hun handen', 'De begeleider was erg geduldig'.

Een docent uit de delegatie vatte het bezoek als volgt samen: ,,Het doel van deze reis was om een centrum te bezoeken, dat zich bezighoudt met mensen met een verstandelijke beperking of autisme. We hebben de gelegenheid gehad om te zien waar ze wonen, hoe ze leven en welke hulp ze krijgen van de mensen van ASVZ. Onze studenten hebben ook een dag in het leven van zo'n gehandicapte ervaren. Ze kookten of bakten samen. Het was beslist een levensveranderende ervaring. Het was een geweldige reis! We hebben veel informatie en herinneringen om mee naar huis te gaan."

De laatste twee dagen van het bezoek waren bestemd voor bezoeken aan Dordrecht en Amsterdam, en aan een kaasboerderij in Giessenburg. Ook werd er geluncht in een pannenkoekenrestaurant in Papendrecht, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Een delegatie vanuit zusterstad Orastie bracht een bezoek aan Sliedrecht.
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie