Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Ook gemeente Sliedrecht in rode cijfers

5 juni 2019 om 08:53 lokaal

SLIEDRECHT De gemeente Sliedrecht sluit 2018 af met een tekort van € 457.000 . Dit is vorig jaar in de tweede tussenrapportage al aangegeven. Ook voor de kadernota 2020 en daarmee de begroting 2020 tot 2023 verwacht de gemeente een negatief resultaat.

Belangrijkste reden hiervoor zijn tegenvallers in het sociaal domein, maar ook het wegvallen van de precariobelasting vanaf 2022 levert een bijdrage aan het negatieve resultaat. ,,Als je jaren op rij een negatief resultaat verwacht, dan moet er iets gebeuren", zegt Piet Vat, wethouder financiën van Sliedrecht. ,,Of het rijk moet komen met afdoende compensatie, of we moeten gaan bezuinigen. Hoe we dit gaan doen zullen we met de gemeenteraad bespreken", zegt de wethouder.

In 2018 waren er gemeenteraadsverkiezingen en kwam er een ambitieus college uitvoeringsprogramma tot stand. Hier is nog in datzelfde jaar voortvarend mee begonnen. Zo kwam het lokale aanbod voor hulp en ondersteuning onder een dak in het Bonkelaarhuis. Statushouders en kinderen in groep 7 die nog geen zwemdiploma hebben, mogen op kosten van de gemeente een zwemdiploma halen. Ook zijn er fondsen opgezet waarmee ondernemers in de Kerkbuurt, op de woonboulevard en aan het burgemeester Winklerplein de gebieden aantrekkelijker kunnen maken. De strijd tegen ondermijning is in 2018 begonnen door integrale controles in te voeren. Het college is tevreden over de bereikte resultaten in 2018.

De precariobelasting wordt in 2022 afgeschaft. De gemeente heeft een aantal scenario's uitgewerkt hoe hiermee om te gaan, maar een keuze is nog niet gemaakt. Voor het financieel meerjarenperspectief betekent dit nog een structureel tekort van circa € 750.000 vanaf 2022.

In juni komt het rijk met een circulaire waarin duidelijk wordt hoeveel compensatie het rijk gaat bieden voor de jeugdhulpverlening en voor andere gebieden van het sociaal domein. Veel gemeenten, waaronder Sliedrecht, kampen met grote tekorten in het sociaal domein. Mede daardoor zijn de begrotingen van 2020 tot 2023 structureel niet sluitend. De gemeente moet beslissen waarop te bezuinigen.

Sliedrecht is niet de enige gemeente die in de rode cijfers is gekomen door de kosten in het sociaal domein. Een taskforce in de Drechtsteden zal de gemeente ondersteunen.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie