Afbeelding
Politie DrechtstedenBuiten

Tot 9 maanden cel voor veroorzakers grote brand in huurwoning

27 juni 2019 om 09:47 lokaal

SLIEDRECHT Op 2 november 2017 vond er aan de Burgemeester Ypeijstraat in Sliedrecht een grote brand plaats die werd veroorzaakt door een hennepkwekerij. De woning raakte zwaar beschadigd. Uit onderzoek van rechercheurs van de politie kwamen er twee verdachten in beeld. Op 4 juni werden zij veroordeeld door de rechter.

Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat de verdachte en zijn vrouw (tevens medeverdachte) verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van de hennepkwekerij aan de Burgemeester Ypeijstraat in Sliedrecht en een grote hoeveelheid hennepplanten in een woning in Voorburg. De verdachten hebben daarmee een bijdrage geleverd aan de productie van softdrugs, waardoor op een snelle manier illegaal geld verdiend kon worden. Hierbij hebben de verdachten zich niet bekommerd om de risico's voor de volksgezondheid en de schade voor de samenleving als gevolg van de criminaliteit die met hennepteelt gepaard gaat. Bovendien hebben zij met de hennepkwekerij een gevaarlijke situatie voor omwonenden gecreëerd. De ervaring leert immers dat hennepkwekerijen een groot risico op brand opleveren, omdat er heel veel stroom wordt gebruikt in vochtige ruimtes, terwijl bij de aanleg van de installatie veelal niet wordt voldaan aan de veiligheidseisen en buiten de stroommeter wordt afgetapt. In Sliedrecht leidde dat tot een woningbrand waarbij de gehele bovenverdieping uitbrandde.

De mannelijke verdachte werd door de rechter ook schuldig geacht aan de diefstal van stroom in beide woningen. Ook is in beide woningen meerdere keren hennep geoogst. De verdachte lijkt er volgens de rechter een gewoonte van te hebben gemaakt om huizen te huren en daarin hennepkwekerijen (te laten) verhuren. Hij was al eerder veroordeeld voor soortgelijke zaken. Vanwege de ernst van de recidive besloot de rechter een aanzienlijke gevangenisstraf van 9 maanden op te leggen. De vrouwelijke verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Uit onderzoek is gebleken dat in de periode 2016 tot en met 2018 op de bankrekeningen van beiden verdachten grote contante stortingen van ruim 180.000 euro zijn gedaan. Op de zitting heeft de verdachte geen verifieerbare en aannemelijke verklaring voor legale herkomst van dit geld gegeven. Justitie is een afzonderlijke ontnemingsprocedure gestart om de criminele winst af te pakken! Verder dient er een schadevergoeding aan Stedin betaald te worden in verband met de diefstal van stroom.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie