Afbeelding
Joop Keesmaat

Zij gaan naar Chemours: Tijs Jongkind

1 juli 2019 om 12:53 lokaal Dossier Chemours

SLIEDRECHT Zaterdag was er – waarschijnlijk mede door het Baggerfestival – een vrij lage opkomst, doch met een leeftijdsverschil van 70 jaar tussen de jongste en oudste deelnemer toch een opvallende ‘optocht’. De jongste deelnemer was Tijs Jongkind, een 10-jarige scholier uit groep 6 van de Oranje Nassauschool. Hij was al eerder mee gefietst en ook afgelopen zaterdag 29 juni was hij weer van de partij.

Kindervriend en PvdA-fractieleider Anton van Rees begroette hem hartelijk en uiteindelijk gooiden ze samen één van de emmers leeg voor de poorten van Chemours. ,,Ik hoefde niet te voetballen en dus dan kan ik er bijzijn”, meldde Tijs. ,,Maar als ik moet voetballen, dan niet, want ik ga liever naar de voetbal”, kwam er wat verontschuldigend achteraan.

Openhartig vertelt Tijs verder over de reden van zijn aanwezigheid: ,,Die fabriek moet geen vergif in de rivier weg laten lopen, want daar kun je dood aan gaan. Niet alleen mensen, maar ook vissen; dat doe ik ook graag.”

En dan volgt – met verbaasde blik en ondertoon – de uitspraak ‘wel vreemd eigenlijk, dat er een heleboel mensen in Sliedrecht wonen, die er last van hebben, maar dat er zo weinig meedoen om dat gif terug te brengen’.

Tijdens de ‘zomerstop’ zal Tijs op zaterdagmorgen dus nog wel eens meer zien te zien zijn op de fiets vanaf Sliedrecht naar Chemours.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie