Dana met de Stokes Cup die ze onlangs won in Ierland.
Dana met de Stokes Cup die ze onlangs won in Ierland. Marjanne Dijkstra

Dana (12) naar EK schaken in Slowakije

31 juli 2019 om 08:55 lokaal

SLIEDRECHT Dana Verheij is pas twaalf jaar, maar mag zich Nederlands kampioen schaken voor meisjes tot en met twaalf jaar noemen. De Dordtse schaakt bij SV Sliedrecht en vertrekt donderdag voor het EK naar Bratislava in Slowakije.

door Marjanne Dijkstra

Eerder in juli speelde ze al in Ierland in het Glorney Toernooi. Ze speelde daar met vijf andere jonge schakers in een team van jeugd tot en met twaalf jaar tegen teams uit Engeland, Schotland, Ierland, Wales en Frankrijk. Dana vertelt: ,,En dat ging heel erg goed, we werden namelijk eerste en wonnen de Stokes Cup." In Ierland speelden ook twee andere leden van SV Sliedrecht. William Gijssen en Jorick Klein deden mee met de jeugd tot en met 18 en werden tweede.

Dana leerde al heel jong schaken. ,,Ik was vijf toen mijn vader me schaken leerde. Ik vond het gewoon heel leuk. Ik volgde schaakles op school. Daar zeiden ze dat ik talent had en ik sloot me aan bij een club. Eerst in Dordrecht, daarna in Capelle aan den IJssel en Sliedrecht. Ik heb het daar naar mijn zin en kan er veel leren. Schaken is ontzettend leuk, omdat je nooit klaar bent. Je moet zoveel uitrekenen en soms heel erg ver vooruitdenken." Ze houdt sowieso heel veel van spelletjes, vertelt ze. ,,Memory, Mens erger je niet: ik houd van dingen waarvoor je veel geduld nodig hebt. Ik kan gelukkig goed tegen m'n verlies, tenzij ik zelf bijvoorbeeld een stomme fout maak of als het een hele belangrijke wedstrijd is." Na de zomervakantie gaat het schaaktalent naar het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht. ,,Ik heb er veel zin in. We hebben al een kennismaking gehad en ik zit bij twee kinderen van mijn oude school in de klas."

Voor het zover is vertrekt ze donderdag met haar vader en een delegatie Nederlandse schakers en trainers van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond naar de Slowaakse hoofdstad. Het EK duurt tien dagen en negen van die dagen speelt ze elke dag een partij. ,,Ik kijk er wel naar uit. Het is best spannend en het niveau ligt heel erg hoog." Bescheiden voegt ze toe: ,,Ik denk niet dat ik hoog eindig, maar ik ga het wel proberen. Niets is onmogelijk."

p Lees komende week meer over de verrichtingen van Dana op www.hetkompassliedrecht.nl.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie