Initiatiefneemster Barbara Muller (links) en gynaecoloog Sabina de Weerd lopen voor de zelfstandigheid van kwetsbare zwangeren en jonge moeders.
Initiatiefneemster Barbara Muller (links) en gynaecoloog Sabina de Weerd lopen voor de zelfstandigheid van kwetsbare zwangeren en jonge moeders. ASz

ASz-gynaecoloog loopt mee in 'marathon' voor Babyhuis

4 september 2019 om 12:15 Maatschappelijk

SCHIEDAM Het Babyhuis opent op 1 oktober een vestiging in Schiedam. Om hier aandacht én financiële bijdragen voor te vragen, organiseert oprichtster Barbara Muller op 15 september een loop van 42 kilometer met 42 lopers. Deze voert van het eerste Babyhuis in Dordrecht naar het tweede in Schiedam. Gynaecoloog Sabina de Weerd uit het Albert Schweitzer ziekenhuis is één van de deelnemers aan de loop die de naam '42K in a day' draagt. Een donatie aan haar (en iedere deelnemer) is mogelijk via https://acties.het-babyhuis.nl/doneren-42k-in-a-day/

Het Babyhuis organiseert en biedt opvang, zorg en begeleiding aan kwetsbare (aanstaande) moeders om hen te ondersteunen bij het moederschap. Muller: ,,Wij werken aan een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind en het uiteindelijke doel is dat zij zelfstandig kunnen wonen. Moeders vinden in het Babyhuis de rust om aan het moederschap te wennen. Daarnaast volgen zij het intensieve hulpverleningsprogramma."

De Weerd hoefde niet lang na te denken over haar deelname aan '42K in a day'. ,,We werken in de regio de laatste jaren steeds intensiever en beter samen om kwetsbare zwangeren de juiste zorg en begeleiding te bieden, binnen én buiten het ziekenhuis. Wanneer ik in het ziekenhuis een moeder gevolgd heb gedurende de zwangerschap, vind ik het fijn om na de bevalling, als ze bij ons uit beeld is, te weten dat zij en haar kind nog steeds goede opvang krijgen."

De 'marathon' (die drie pauzemomenten kent) heeft als doel 42.000 euro op te halen, 1.000 euro per loper. Muller: ,,Met dit geld wordt straks ook in de Rijnmondregio onnodige scheiding tussen een moeder en haar pasgeboren baby voorkomen." Daarnaast beschouwt ze het evenement als een 'loop van bezinning'. "De vrouwen die wij opvangen, hebben veel leed ervaren. Hun weg is er een met veel hobbels en weinig of geen vangnet. We willen ons daar tijdens onze loop van bewust zijn en anderen er bewust van maken."

In het Babyhuis in Dordrecht komen wekelijkse meerdere aanvragen binnen voor moeders en baby's uit Rotterdam-Rijnmond. ,,De nood is hoog en er zijn weinig tot geen alternatieven", aldus Muller. ,,Het alternatief voor deze moeders is dat zij gescheiden worden van hun baby, wat traumatisch en vaak onnodig is en de gemeente zo'n 90.000 euro per kind per jaar kost. Ons slagingspercentage is 92 procent: van de 150 moeders die wij hebben opgevangen, wonen er 138 zelfstandig met hun baby."

In Schiedam hoopt de stichting binnen drie jaar onafhankelijk te zijn van donaties en serviceclubs, omdat dan – net als in Dordrecht is gelukt – het Babyhuis op gemeentelijke financiering kan draaien. Tot die tijd is alle steun meer dan welkom. De Weerd: ,,Het zou geweldig zijn als mensen mij willen steunen. Heel hartelijk dank!"

advertentie
advertentie