Afbeelding
Mirjam de Swart

Talentencentrum Plug In @Work helpt schoolverlaters en zwerfjongeren

15 september 2019 om 08:27 Maatschappelijk

DORDRECHT Drie mannen, 1 missie. Johan Huijzer, Alex Klingeman en René Kretschmann willen jongeren die niet naar school gaan en geen werk hebben een waardevolle dagbesteding bieden. ,,Jongeren komen niet zomaar thuis te zitten. Vaak liggen hier verschillende en soms ernstige problemen aan ten grondslag", aldus initiatiefnemer Johan Huijzer.

door Mirjam de Swart

Dagbesteding speciaal gericht op jongeren is een zeldzaam goed in de Drechtsteden. Dat vonden Johan Huijzer, Alex Klingeman en René Kretschmann ook. Het drietal bedacht daarom het Plug-in@work Talentencentrum in Dordrecht. Van fietsen opknappen tot horeca, van websites bouwen tot het verkopen van boeken, alles is mogelijk in het Talentencentrum. ,,Niet iedere jongere is geschikt voor school. In ons Talentencentrum kunnen ze toch ervaren waar hun talent ligt.''

,,Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat de jongeren uitstromen naar een betaalde baan of een geschikte opleiding, want dat is ontzettend belangrijk om te kunnen slagen in de maatschappij", legt René Kretschmann uit. Om dat voor elkaar te krijgen werkt Plug-in@work samen met diverse partijen zoals scholen, jeugdzorg, leerplicht, jeugdbescherming, de sociale dienst en bedrijven.

Johan en René weten uit eigen ervaring dat er voor jongeren die thuis komen te zitten weinig dagbesteding is. Johan: ,,Ik heb zelf een tijdje een jongen in huis gehad die door omstandigheden op straat was komen te staan. Ik kwam er toen achter dat er voor zo'n jongen weinig anders mogelijk is dan werken op een zorgboerderij. Maar daar zit juist deze jeugd niet echt op te wachten."

René is zelf een vroegtijdig schoolverlater. ,,Ik stopte met school en rolde van het ene uitzendbaantje in het andere. Na de militaire dienstplicht wilde ik dat niet meer. Uiteindelijk koos ik voor een opleiding sociaal pedagogisch werk. Ik heb dat allemaal zelf uit moeten zoeken. Het had fijn geweest als iemand me daarbij had geholpen."

Het project Plug-in@work is deze maand officieel van start gegaan. In een half jaar tijd zijn enorme stappen gezet. Het drietal vond een onderkomen in een pand aan de Jan Valsterweg in Dordrecht. Het pand is groot genoeg voor het aanbieden van diverse activiteiten. In de grote werkplaats kunnen jongeren aan de slag met bijvoorbeeld houtbewerking, het opknappen van meubels of het repareren van fietsen. In twee andere ruimtes wordt er met name gewerkt met computers, wordt er een boekwinkeltje gerund, bevindt zich een creatieve studio en is er een copyservice.

Het Talentencentrum is mede afhankelijk van vrijwilligers, die samen met de jongeren en begeleiders aan de slag willen gaan. Zo zijn er nog vacatures bij de fietsenmakerij, houtbewerking, creatieve studio en groenvoorziening. ,,Geïnteresseerden kunnen ten alle tijden vrijblijvend langs komen voor informatie of een kijkje nemen op de website waar men zich tevens kan aanmelden", verduidelijkt Huijzer.

Het Talentencentrum heeft plek voor zo'n zestig jongeren, maar op dit moment is het nog erg rustig in de loods. ,,We begeleiden nu enkele jongeren, maar we verwachten dat we aan het einde van het jaar zo'n 10 tot 15 jongeren kunnen helpen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Geloof me, straks hebben we zelfs een wachtlijst. We voorzien namelijk echt in een behoefte", aldus Johan Huijzer.

Het drietal is zich ervan bewust dat het geen makkelijke doelgroep is om aan je te binden. Huijzer: ,,Door samen te werken met diverse sociale partijen hopen we de jongeren te bereiken. Als we ze eenmaal binnen hebben, proberen we het vooral leuk en gezellig te maken voor ze. Ze moeten ervaren dat we ze echt wat kunnen bieden. Samen werken we aan hun toekomst."

Plug-in@work richt zich op alle jongeren in de Drechtsteden. Ook jongeren uit Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht zijn dus welkom in het Talentencentrum. Over de rit naar de Jan Valsterweg in Dordrecht hoeven deze jongeren volgens Klingeman niet in te zitten. ,,Wij zorgen voor vervoer. Jongeren van buiten Dordrecht halen we op met een busje. De reisafstand hoeft geen belemmering te zijn.

De drie mannen van Plug-in@work staat financieel een flinke uitdaging te wachten. Klingeman: ,,Voor de continuering van het project zijn we afhankelijk van giften uit het bedrijfsleven en subsidies. We zijn hierover onder andere in gesprek met de Drechtsteden." De dagbesteding moet gefinancierd worden vanuit de WMO en het PGB. ,,Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit project gaat slagen. Als het eenmaal begint te lopen, komt het goed. Rome is ook niet in één dag gebouwd", aldus Klingeman.

Voor meer informatie over Plug-in@work: www.pluginatwork.nl.

advertentie
advertentie