Afbeelding
BDUmedia

Nieuwe struikelstenen in Sliedrecht

30 september 2019 om 08:52 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Maandag 7 oktober komt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig weer naar Sliedrecht om Struikelstenen te leggen. Het is de derde keer dat hij in Sliedrecht is en nog nooit eerder legde hij zoveel stenen tegelijk: 14 maar liefst, verspreid over drie adressen.

Demnig begint maandag 7 oktober om 11.00 uur met het leggen van de steen voor Merwedegijzelaar Steven Gerrit van der Kreeft. Deze steen komt aan de westkant van het voormalige station (nu restaurant De Heeren van Slydregt).

Rond 11.30 uur legt Demnig de steen voor Merwedegijzelaar Pieter
Harkema. Pieter woonde in 1944 (tijdelijk) met zijn ouders in de
Rembrandtlaan. Toen was het nummer 12, maar het huidige huisnummer 20 is nu de exacte plek.

Het slotstuk – rond 12.00 uur – is het leggen van twaalf stenen aan de Stationsweg. Het huis waar het om gaat, is al zo'n dertig jaar geleden gesloopt. De stenen komen te liggen waar het pand ooit stond: in het westelijk trottoir tegenover Stationsweg 51. Demnig legt daar in totaal 12 stenen: drie voor de Joodse familie Van Gelderen (moeder, vader en zoontje), de hoofdbewoonster mejuffrouw (want nooit getrouwd) Leentje Nederlof en de acht Joodse onderduikers de heer en mevrouw De Raaij – de Jong, moeder en zoon De Goede, de zusters Antoinette en Hester Fles,
Hesters schoonzus Martha Kattenburg en Rozette van Aals.

Bij deze steenleggingen zijn nabestaanden van de twee Merwedegijzelaars en van enkele onderduikers aanwezig. Indien gewenst zullen zij Demnig bij het leggen van stenen assisteren en in enkele gevallen ook het woord voeren.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie