Veiligheidsdag op Merwedeplein

22 februari 2018 om 20:55 lokaal

SLIEDRECHT De politie wil mensen zó graag duidelijk maken wat zij zélf kunnen doen om te voorkomen dat hun waardevolle spullen, geld, pinpas, auto etc. gestolen worden. Daarom waren zij samen met andere veiligheidspartners op zaterdag 17 februari op het Merwedeplein aanwezig om voorlichting te geven over de maatregelen die men kan nemen.

door Jan Wieman

Frank Ruitenberg, wijkagent in Sliedrecht: ,,In de periode oktober tot en met maart vinden gemiddeld het hoogste aantal woninginbraken plaats, daarom hebben we ook al eerder een veiligheidsdag op het Winklerplein gehouden. Die was zo succesvol dat we besloten hebben deze nog eens te herhalen. We willen mensen blijven attenderen op de risico's die ze lopen en wat ze kunnen doen om die risico's te verminderen. Wij kunnen het niet alleen. Zij zijn ook verantwoordelijk. Wij willen hen graag helpen door hen op de hoogte te brengen van wat ze zelf kunnen doen."

Terwijl kinderen op de politiemotoren mogen klimmen en door hun ouders worden gefotografeerd staat Sander achter de kraam van Buurttoezicht Sliedrecht. Hij vertelt dat zij zowel in de Oost- als in de Westwijk met 20 mensen actief zijn. ,,We gaan in ploegjes op wisselende avonden en tijden de wijk in en kijken of we 'boze' mensen zien, ramen open zien staan of andere situaties die de aandacht van de politie nodig hebben. Dat melden we rechtstreeks aan de meldkamer, waarna de politie even een kijkje komt nemen." Horen, zien en melden is hun devies. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom.

Aannemingsbedrijf Hooikaas uit Papendrecht laat zien hoe makkelijk het is om een cilinderslot uit een deur te boren. De op dat moment bij de kraam aanwezige wijkagent Hans van Schaik toont een foto van een geforceerd slot dat met een schroef uit de deur werd getrokken waardoor inbrekers de woning binnen konden dringen. Er moeten dus alweer betere sloten in deuren worden geplaatst om dit te voorkomen.

Ook het Preventieteam Zakkenrollen is met een aantal mensen aanwezig. Op de vraag hoeveel mensen er sinds de zomer op de markt zijn gepakt wegens zakkenrollerij zegt een van hen: ,,Geen een, maar we hebben er wel veel weggejaagd. We herkennen ze wel want ze letten niet op de producten die verkocht worden, ze letten op de mensen en hun open tassen, de mensen met de rollator die ze aan de kant zetten als ze boodschappen doen waar hun tas op staat." De politie bevestigt dat er inderdaad al een jaar geen aangifte van zakkenrollerij is gedaan.

Mensen kunnen er ook een DNA- kit kopen om hun auto of andere waardevolle spullen te behandelen. De gemeente subsidieert deze kit, normaal kost hij 69,50 euro en via www.sdna.nl/shop is hij met de kortingscode SLDT30A17 te bestellen voor slechts 15 euro.

Het Forensisch Onderzoeksteam laat zien hoe zij achter de schermen, en als het misdrijf al gepleegd is, mensen toch kunnen helpen aan de hand van een bezoek aan huis. Zij laten de slachtoffers aan de hand van een beveiligingswijzer zien welke maatregelen zij kunnen nemen om in de toekomst te voorkomen dat zij weer slachtoffer worden.

Regelmatig wordt alles en iedereen opgeschrikt als een kind weer op de knop van de sirene in de politieauto mag drukken.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie