Elektra wordt stemwijzer

23 februari 2018 om 08:01 lokaal

SLIEDRECHT Jongeren meer betrokken laten raken bij de maatschappij, hen uitdagen te gaan stemmen. Zij moeten zich ervan bewust worden dat ook hun stem gewoon telt. Daar zet de Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht zich voor in. Daarom houden zij op 7 maart een debat waarvoor alle Sliedrechtse politieke partijen zijn uitgenodigd om naar Elektra te komen.

door Jan Wieman

Manuelle Lekkerkerker en Cas Besamusca, beiden beroepskracht bij S.O.J.S. en werkzaam in Elektra, hopen dat jongeren (meer) gaan inzien dat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart ook voor hen belangrijk is. Ze sommen een aantal redenen op die hierbij van belang zijn: ,,Jongeren kunnen een ander geluid laten horen als volwassenen; iedereen zit de komende vier jaar toch vast aan de politieke partijen die aan de macht zijn in die tijd; Het is een mooie gelegenheid om bij de maatschappij betrokken te raken; als ze nu gaan stemmen zullen ze dat hopelijk in de toekomst ook blijven doen. Jongeren worden zich bewust van de meningen van de partijen en ze leren de thema's van de partijen kennen", vertellen ze.

De twee hebben opgezocht waarom jongeren zo moeilijk naar de stembus te krijgen zijn: politiek spreekt jongeren vaak niet aan, er worden veel moeilijke woorden gebruikt, ze verstaan niet de taal die jongeren gebruiken en er zouden meer thema's moeten zijn die jongeren aanspreken.

Manuelle en Cas hebben voor de debatavond een speciaal programma gemaakt. Nadat is duidelijk gemaakt waarom het goed is om te gaan stemmen komen de alle partijen aan het woord. Er kan gedebatteerd worden over stellingen die in drie blokken zijn verdeeld en die allemaal gericht zijn op de thema's die van belang zijn voor jongeren in Sliedrecht. Als eerste het blok rondom de thema's 'Onderwijs, Woningen en Werk', als tweede het blok 'Drank- en Drugsgebruik en Horeca' en als derde het blok 'Vrijetijdsbesteding'. De stellingen zijn al eerder aan de politieke partijen toegezonden zodat zij zich hebben kunnen voorbereiden. Nadat de partijen hun standpunten uiteen hebben gezet kan de zaal vragen stellen en kunnen de partijen daarop weer reageren met als gevolg dat er stevige debatten kunnen ontstaan maar mogelijk ook meer duidelijkheid voor de aanstaande kiezers.

De twee werkers willen benadrukken dat zij volledig neutraal zullen zijn tijdens deze avond. ,,Dit is een goede gelegenheid om meer te weten te komen over de lokale politiek, het kan ons niet schelen op welke partij iemand gaat stemmen, belangrijk is dát ze gaan stemmen en hun stem gebruiken om invloed uit te oefenen op wat er hier gebeurt in de komende jaren." Ze willen ook duidelijk maken dat deze avond niét over Elektra gaat maar over veel meer.

De avond wordt gehouden in de concertzaal van Elektra, Stationsweg 4, de aanvang is 19.30 uur. De toegang is gratis, na afloop zijn er drinks & bites. Voor meer informatie zie www.sojs.nl/fb(sojs) of neem contact op met Manuelle (manuelle@sojs.nl/414273).

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie