In juni ondertekenden bedrijven, gemeenten en onderwijs al een intentieovereenkomst
In juni ondertekenden bedrijven, gemeenten en onderwijs al een intentieovereenkomst SHe Fotografie | Suzanne Heikoop

Nieuwe maritieme opleidingen in de regio

21 oktober 2019 om 11:09 Onderwijs

Gorinchem – Vanaf het schooljaar 2020 bieden het Gilde Vakcollege, het Da Vinci college en het Scheepvaart- en Transportcollege nieuwe opleidingen maritieme techniek aan. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van maritieme bedrijven en de regio gemeenten in vervulling.

De nieuwe opleidingen werden donderdag bij Damen Shipyard gepresenteerd aan vertegenwoordigers van zo'n honderd bedrijven, gemeenten en andere organisaties in de regio. Voorjaar 2019 ondertekenden de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Altena en Gorinchem samen met Damen Shipyards, Neptune Marine, Holland Shipyards en Den Breejen Shipyard en het Werkendamse bedrijvencluster WMI  plus de drie scholen de intentieovereenkomst om te komen tot de nieuwe opleidingen. Het Gilde Vakcollege Techniek start in het schooljaar 2020-2021 samen met het STC met de vmbo-opleiding PIE-Maritiem en Techniek. Met de opleiding stromen VMBO leerlingen makkelijker door naar een MBO-vervolgopleiding in de maritieme-techsector. Voor het MBO heeft Gilde Vakcollege Techniek de samenwerking met ROC Da Vinci College gezocht voor de opleiding voor scheepsmetaalbewerker/Scheepsbouwer. Leerlingen werken dan vier dagen in de regio en volgen een dag per week onderwijs aan het Gilde Vakcollege Techniek te Gorinchem. Het Scheepvaart- en Transportcollege biedt een deeltijd HBO opleiding Maritieme Techniek aan. Gekozen is voor doorlopende leerlijnen, zodat leerlingen gemakkelijker kunnen doorstromen.

Tewaterlating

Naast aandacht voor nieuwe opleidingen voor jongeren werd tijdens de maritieme informatiebijeenkomst ook aandacht gevraagd voor een leven lang leren. Zo kunnen de scholen onderwijs op maat verzorgen voor groepen van tien tot vijftien vakmensen van verschillende bedrijven. De bijeenkomst werd afgesloten door scheepsbouwer Kommer Damen. Hij studeerde nog gewoon HTS scheepsbouw in Dordrecht waar hij schepen leerde bouwen. Hij vertelde hij al vroeg gecharmeerd was van de scheepsbouw, vooral door 'een zekere romantiek in de business'. Als voorbeeld noemde hij het samen met zijn moeder gaan kijken bij een tewaterlating van een schip. "Ga met een schoolklas een keer kijken bij zo'n tewaterlating, dan laat je iets leuks zien bij je bedrijf. Wij zullen altijd mensen nodig hebben om die schepen in elkaar te zetten. Laten we elkaar als bedrijven net als in Silicon Valley stimuleren, alleen zo zullen we als totale industrie floreren". (HVK)

Een overzicht van de maritieme techniek opleidingen is te vinden op www.maritiemtechniekplatform.nl

Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie