Deelnemers aan de discussietafels intensief in gesprek over Sliedrecht nu en straks.
Deelnemers aan de discussietafels intensief in gesprek over Sliedrecht nu en straks. Jan Wieman

Sliedrecht denkt en praat mee over Omgevingsvisie

22 november 2019 om 10:24 Maatschappelijk

SLIEDRECHT  Nadat de instellingen, organisaties en bedrijven dat eerder op de dag al deden, kon de bevolking van Sliedrecht zich op woensdagavond 20 november uitspreken over de Omgevingsvisie. Het heden en de toekomst van Sliedrecht waren de onderwerpen van gesprek.

door Jan Wieman 

Er was, gezien het aantal stoelen en discussieplaatsen in partycentrum de Lockhorst, gehoopt en verwacht dat er meer deelnemers zouden zijn dan de 30 personen die er nu waren. Maar de kansen daarvoor zijn nog lang niet voorbij want deze avond was het de aftrap daarvan, zo vertelde wethouder Ton Spek. Tot april 2020 kan iedereen mee blijven praten en denken en ideeën inbrengen over de toekomst van Sliedrecht om zodoende het omgevingsdocument te realiseren. En ook daarna zijn er nog mogelijkheden. Want per 1 juli 2021 wordt de nieuwe omgevingswet van kracht die 21 andere wetten moet gaan vervangen. Dus de gemeenten wacht een belangrijke taak en de bevolking kan een belangrijke bijdrage leveren om het beleid van de toekomst te bepalen.

De wethouder wilde het geen raadgevend referendum noemen, maar ziet het meedenken en -praten zeker als iets om ernstig rekening mee te houden door de raad bij de verkiezingen en bij het bepalen van het beleid.

Deze avond werden de kernwaarden, kernkwaliteiten en de kernopgaven voor Sliedrecht benoemd aan de diverse discussietafels. Hierbij kwamen op de tafels waar Sliedrecht en de Sliedrechters goed in is en zijn, welke uitdagingen er zijn voor Sliedrecht, wat behouden moet worden en wat er veranderd zou moeten worden. En daar werd nogal divers over gedacht.

Een greep uit de vele onderwerpen die door de deelnemers op tafel werden gelegd:

Hoe wordt Sliedrecht door de deelnemers gezien: als kerks, divers, als een echt dorp, betrouwbaar met betrouwbare inwoners, het is levensloopbestendig dorp en het heeft stadsallures.

Wat is het beste van Sliedrecht: Sport vooral de volleybalvereniging, IHC, de vrijwilligers die actief zijn op allerlei gebied, de maritieme bedrijven, de geloofsgemeenschappen.

Wat zijn uitdagingen voor Sliedrecht: Het milieu, het behouden van de leefbaarheid, het openbaar vervoer, het Kerkerak, het parkeren, de watertoren en het watertorenterrein, sanering van de 10-hoogflats, het verminderen van regels, het vervoer via de waterbus, het doorpakken van plannen en ze niet laten liggen.

Wat kan er in de toekomst gebeuren in Sliedrecht: Sliedrecht kan weer een echt baggerdorp worden. Er moet een hotel op 'het plaatje' gebouwd worden, daar moet ook een aanlegplaats voor de waterbus komen, meer duurzaamheid, meer veiligheid, beter openbaar vervoer, opener rivierzijde zodat lopen en fietsen langs de rivier verbeterd wordt.

In 2020 zal er een digitaal platform gelanceerd worden en gaan college- raadsleden en ambtenaren de straat op om de mening van de bevolking te horen. Waarna er in de tweede helft van dat jaar de omgevingsvisie ter inzage komt te liggen. Op het eind van 2020 zal die dan vastgesteld kunnen worden.

In de komende periode zal er zowel op sociale media als in de pers door de gemeente Sliedrecht veel aandacht worden besteed aan de Omgevingsvisie, zo werd beloofd.

Wethouder Ton Spek opent de avond waarop de aftrap voor de Omgevingsvisie gegeven werd.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie